Početna » КАКО МАМЕ ДА ДОБИЈУ 20.000 ЕВРА ЗА КУПОВИНУ ПРВОГ СТАНА: Ово је СВА ПАПИРОЛОГИЈА која је потребна за аплицирање

КАКО МАМЕ ДА ДОБИЈУ 20.000 ЕВРА ЗА КУПОВИНУ ПРВОГ СТАНА: Ово је СВА ПАПИРОЛОГИЈА која је потребна за аплицирање

Сви детаљи о субвенцијама државе за куповину првог стана

од Паланка данас
0 Коментар

Право на новчана средства може се остварити за изградњу куће у јединицама локалне самоуправе које су утврђене као девастирана подручја у висини 50 одсто вредности радова.Жене које постану маме у овој години могу да се пријаве за новчану помоћ државе за учешће у куповини првог стана у износу од 20.000 евра. Влада Србије је на последњој седници донела одлуку да се настави са програмом подршке за младе који добију дете у 2024. години да реше стамбено питање.

Право на новчана средства за изградњу куће или учешће за куповину стана или куће могу остварити мајке које су родиле дете од 1. јануара 2024. године и касније. Изузетно, у случају смрти мајке, то право може остварити и отац детета. Нема ограничења за године подносиоца захтева.

За те намене држава је ове године издвојила 1,5 милијарди динара. То је новац намењен да се расподели свим паровима који аплицирају. У претходне две године, колико се програм спроводи, то право су оствариле 583 мајке.

„Право на новчана средства може се остварити за изградњу куће у јединицама локалне самоуправе које су утврђене као девастирана подручја у висини 50 одсто вредности радова, као и за изградњу куће у осталим јединицама локалне самоуправе, у висини 20 одсто вредности радова“, наведено је у саопштењу Министарства за бригу о породици и демографију.

Наводе да се то право може остварити и за куповину куће или стана, у висини 20 одсто вредности непокретности процењене од стране надлежног пореског органа, а највише у износу од 20 одсто купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности, као и за учешће у куповини куће или стана путем стамбеног кредита, у износу од 20 одсто процењене вредности непокретности на основу које се одобрава кредит, а највише у износу од 20 одсто продајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности.

Папирологија и услови

Важан услов да би се остварило право на ову врсту новчане помоћи државе је да мама нема кућу или стан која се води на њено име. Такође, да стан или кућу нема ни супружник или ванбрачни партнер.

Иако се очекивало да ће интересовање младих парова за овај програм бити огромно у реалности није тако. У Србији се годишње роди око 60.000 беба, а за две године програма новчану помоћ државе по том основу добиле су 583 мајке.

Можда је један од разлога захтевна папирологија. Родитељи морају да прибаве двадесетак различитих потврда, уверења, изјава да би аплицирали. Можда је један од разлога и то што укупни приходи подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера на месечном нивоу, треба да буду нижи од две просечне нето месечне зараде запослених у Србији, према последњем објављеном податку Републичког завода за статистику. Гледа се просек плате у последња три месеца.

На сајту Министарства за бригу о породици и демографију налази се банер „Субвенције за куповину првог стана“ где се могу пронаћи сви неопходни обрасци, али и шта је неопходно приложити од документације.

Подносилац захтева потребно је да приложи више од 20 „папира“. Уколико се аплицира за средства за изградњу куће неопходно је да је земљиште на којој је планирана изградња објекта власништво подносиоца захтева уписано у катастар непокретности без терета, као да имају неопходне грађевинске дозволе.

Уколико се купује кућа или стан, некретнина мора бити власништво продавца и уписана у катастар непокретности без терета. Мајка која аплицира за субвенције државе, као и њен партнер, не могу бити са продавцем непокретности у крвном сродству у правој линији до било ког степена, а у побочној линији закључно са другим степеном, као ни у тазбинском сродству закључно са првим степеном праве линије.

Неопходно је да се доставе: Фотокопирана лична карта, односно очитана лична карта подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера. Потребано је уверење о држављанству подносиоца захтева, у овом случају мајке. Неопходан је извод из матичне књиге рођених за сву децу. Пријава пребивалишта за сву децу о којима се мајка брине.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept