КАКО ОСТВАРИТИ ПРАВО НА ТУЂУ НЕГУ И ПОМОЋ

Готово 80.000 људи у Србији тренутно прима новчану накнаду за туђу негу и помоћ. Већина њих ово право остварује уз пензију и просечан износ примања им је око 16.500 динара. Највише има пензионера из редова запослених око 66.000, затим пољопривредника око 10.000, док је из категорије самосталних делатности нешто више од 3.000 корисника.

Потреба за оваквом врстом помоћи и неге постоји када је особа непокретна, ако због тежине и природе трајних болести и болесног стања није способна да се самостално креће, нити да се сама храни, свлачи, облачи, као и ако је слепа.

Ево неколико корака уз које ћете лакше остварити ово право:

1. корак

Осигураник, односно корисник најпре подноси захтев надлежној филијали ПИО фонда за остваривање права на новчану накнаду за туђу негу и помоћ уз који прилаже и одговарајућу медицинску документацију. Образац захтева може се добити у ПИО фонду, али може се одштампати и са сајта www.pio.rs.

2. корак

Неопходно је припремити фотокопију личне карте, радне књижице, уверење о обављању самосталне делатности, пријаву о повреди на раду, ако је потреба за помоћ настала као последица повређивања.

3. корак

Право на накнаду припада осигуранику или кориснику пензије код кога је због природе и тежине стања повреде или болести неопходна помоћ и нега друге особе ради задовољења основних животних потреба.

4. корак

Тек када стигне решење о оствареном праву, што може да потраје и неколико месеци, исплаћује се новац, и то на исти начин као и пензија – преко текућег рачуна, на шалтерима пошта и доставом на кућну адресу.

5. корак

У случају када инвалидска комисија процени да стање може да се побољша, заказује се контролни преглед. Позив за контролни преглед шаље се на кућну адресу. У позиву су наведене све информације и неопходна документација коју треба обезбедити, као и место и време контролног прегледа

Извор: Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kako-ostvariti-pravo-na-tudju-negu-i-pomoc/