Početna » КАКО ПЕНЗИОНЕРИ МОГУ ДО БЕСПЛАТНЕ БАЊЕ? Ево ко остварује право, а ко има приоритет

КАКО ПЕНЗИОНЕРИ МОГУ ДО БЕСПЛАТНЕ БАЊЕ? Ево ко остварује право, а ко има приоритет

Друга категорија пензионера који имају право да оду у бању, то је после операције

од Паланка данас
0 Коментар

За кориснике који нису остварили право на бесплатну рехабилитацију у овој години преко РФ ПИО, али и оне који још нису сигурни како да се пријаве за ову погодност, у гостовању у емисији „Ни пет ни шест“ Снежана Шантић, председница удружења пензионера Стари град, открила је више о томе.– Када сам кренула да радим са пензионерима и када смо кренули у ту причу о бесплатним бањама, ја сам обишла о свом личном трошку све бање у Србији да бих знала о чему причам. Када дође пензионер и почнемо причу о томе да има право на бесплатну бању, па и кад не има право у коју бању да оде, онда сам ја ту врло речита кад знам да сам била у бањи и знам да им опишем и да им кажем где и шта треба да виде. Држава је урадила једну дивну ствар пре 15 година, дакле, већ 15 година се раде тзв. бесплатне бање, за одређену категорију пензионера са најнижим примањима. То су пензионери који имају изузетно мале пензије и до пре неку годину је то било на сваки пет година, па на сваке три године имају право да конкуришу, па на годину дана. Сада се испоставило да многи пензионери уопште нису користили бање, па они имају сада приоритет. Они који никада нису користили те бесплатне бање. Значи, приоритет је онај ко није никада користио бању, наравно у Србији. То је оно што иде бесплатно, то није лечење, то је одмор у бањи. Али опет у исто време је то и лечење – рекла је Шантић и додала:

– Зашто кажем одмор? Зато што десет дана држава плаћа пут и боравак у бањи.Они конкуришу у удружењима пензионера и то се ради обично почетком године. Ове године то био март и април, па смо брзо добили резултате тог конкурса и добили смо то ко може да иде у бању. Онда смо ми у свим удружењима објавили пензионерима ко је добио бању. Сада коју бању? Бања ће да обавести накнадно када има слободан термин. Тако да то није сад за сад, него мало морамо да имамо стрпљења. Држава је одлучила да тај конкурс за потпуно бесплатне бање иде преко удружења пензионера. Јер од 1.760.000 људи, када би сви предали захтев или само десет посто нек преда захтев ПИО фонду, обрада тих података би била пар месеци. Значи, они физички не могу то да ураде и онда је овако најједноставније.

Дотакла се и друге категорије пензионера који имају право на бесплатну бању.

– Друга категорија пензионера који имају право да оду у бању, то је после операције. Ради се о ПИО фонду, али није та иста категорија у смислу бесплатне бање. Они који буду оперисани најкасније у року од месец дана после операције морају да конкуришу за бању, јер се сматра да ако се у том периоду нису јавили, да ипак постоји и други начин рехабилитације за њих.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept