Početna » КАКО ПРОВЕРИТИ ДА ЛИ СТЕ ПРИЈАВЉЕНИ КОД ПОСЛОДАВЦА?

КАКО ПРОВЕРИТИ ДА ЛИ СТЕ ПРИЈАВЉЕНИ КОД ПОСЛОДАВЦА?

Већина запослених у Србији, а нарочито млади, ретко проверавају да ли послодавац редовно измирује све своје обавезе. Многи људи тек пред одлазак у пензију, након подношења захтева ПИО фонду, заправо схвате да имају проблем са радним стажом и иако су били уверени да је послодавац редовно уплаћивао пензионе доприносе на крају остану разочарани, јер своје обавезе није испунио, што додатно компликује остваривање права на пензију.Иако контролу обрачунавања и плаћања доприноса врши Пореска управа, саму проверу евиденције омогућава Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање.

Пореска управа има евиденцију за сваког човека на основу обрачуна зарада за сваки месец, па тако она има податке по имену и презимену колико је тачно уплаћено пензијског доприноса. Те податке Пореска управа доставља ПИО фонду, који људима омогућава евиденцију.

Kако без одласка у филијалу проверити стаж

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање омогућио је грађанима да брзо и лако дођу до података о стажу који су евидентирани у бази података Фонда ПИО.

На шалтеру сваке филијале, службе и испоставе РФ ПИО, независно од места пребивалишта, грађани могу, уз увид у личну карту, на лицу места добити одштампано уверење се подацима који су унети у матичну евиденцију осигураника Фонда.

Уколико неко није у могућности да лично дође у филијалу, захтев за издавање уверења о подацима унетим у матичну евиденцију осигураника може се електронски поднети преко интернет сајта РФПИО, коришћењем електронског сервиса Е-шалтер. Треба најпре изабрати надлежну организациону јединицу којој се подноси захтев, као врста захтева бира се ‘подаци унети у матичну евиденцију’, а име захтева је ‘захтев за издавање уверења о подацима унетим у матичну евиденцију.

Такође, постоји могућност да грађани своје податке који су регистровани у матичној евиденцији провере и преко електронског сервиса који је доступан на сајту Фонда (www.пио.рс), уз ПИН код. Захтев за добијање ПИН кода подноси се на шалтеру било које филијале Фонда и службе филијале, уз достављање на увид личне карте и попуњеног обрасца захтева који се добија у шалтер сали филијале Фонда. ПИН код може да се користи неограничено и трајно важи. Само уверење о подацима унетим у матичну евиденцију осигураника може да се добије и преко овлашћеног лица.

Kада је реч о одговорности послодавца у оваквој ситуацији, уколико се у поступку контроле пореског обвезника утврди да исти није обрачунао и уплатио порезе и доприносе за зараде запослених радника, Пореска управа доноси решење о налагању отклањања утврђених неправилности и подноси захтев за покретање прекршајног поступка.

Привредни субјект је у обавези да сем плаћања главног дуга, уплати и одговарајући износ камате због кашњења у уплати пореских обавеза.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept