КАКО СЕ БУДЕ РАЧУНАЛО ВРЕМЕ У ЕУ ТАКО ЋЕ И У СРБИЈИ

Европска комисија предложила је данас да се укине полугодишње померење сата од наредне године,а уколико се тај предлог изгласа у Европском парламенту и Савету Европе, а Народна скупштина Србије усвоји закон о усклађивању времена са ЕУ, у Србији ће сат последњи пут бити померен најкасније 31. марта 2019, односно 27. октобра наредне године.

Влада Србије, наиме, усвојила је на седници 28. августа Предлог закона о рачунању времена, који је упућен Скупштини на разматрање, чиме би се обезбедило јединствено рачунање времена на територији Србије.

Како је наведено у Предлогу закона, о којем ће се изјашњавати народни посланици, циљ је да се обезбеди јединствено време на територији Републике Србије, а које би било усклађено с временом које се користи у Европској унији.

Европска комисија је у данашњем предлогу оставила слободу земљама ЕУ да одлуче да ли желе да трајно примене летње или зимско рачунање времена.

Предлог ЕК ће бити упућен Европском парламенту и Савету како би се затражила њихова сагласност, а предвиђа да свака држава чланица ЕУ обавести до априла 2019. године да ли планира да трајно усвоји летње или зимско рачунање времена.

Како се наводи, последњи пут казаљке би морале да буду померене у складу са летњим рачунањем времена у недељу, 31. марта 2019. године, а након тога земље чланице које желе да се трајно пребаце на зимско рачунање времена и даље би могле, и то последњи пут, да помере сат у недељу 27. октобра 2019.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kako-se-bude-racunalo-vreme-u-eu-tako-ce-i-u-srbiji/