четвртак, јун 20, 2024
Početna » КАКО СЕ ГРЕЈАТИ ОВЕ ЗИМЕ: ДРВА, УГАЉ, ПЕЛЕТ, СТРУЈА ИЛИ ГАС?

КАКО СЕ ГРЕЈАТИ ОВЕ ЗИМЕ: ДРВА, УГАЉ, ПЕЛЕТ, СТРУЈА ИЛИ ГАС?

од Паланка данас
0 Коментар

Најјефтиније трошкове за грејање ове зимске сезоне имаће домаћинства која се греју на гас, а најкупље они који се загревају грејним телима и котловима на лож уље, показала је редовна октобарска рачуница Агенције за енергетику Србије (АЕРС) о трошковима енергије за грејање.

Из АЕРС напомињу да је за грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 квадрата на 20 степени у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 кWх (150 кWх/м2 је просечна процењена потрошња за грејање у Србији).
При анализи трошкова енергије за грејање узима се у обзир ефикасност уређаја који се користе.

Најниже трошкове енергије за грејање, за наведене услове, у грејној сезони 2022/2023. (према ценама из прве половине октобра 2022.) имаће домаћинства која се греју коришћењем природног гаса, за шта ће им бити потребно 45.500 динара.

Дрва папрена

Грејање коришћењем дрва у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама (на пример 7.650 динара по кубику) и уколико домаћинства имају новије пећи чија је ефикасност већа, нпр. 65% ће коштати 63.000 динара, док ће значајно веће трошкове, преко 104.000 динара, имати домаћинства која користе скупље огревно дрво (са ценом 10.700 динара по кубику) и имају пећи ниже ефикасности.Нешто нижи трошкови од 96.200 динара ће бити за домаћинства која користе пелет, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за ово гориво.

Трошкови грејања на угаљ ће износити од 71.900 до 77.700 динара, зависно од врсте угља који се користи.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 64.400 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове за 40%, тако да они износе око 88.580 динара.Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље.

За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају издвојити 155.800 динара за електричну енергију, 167.000 динара за пропан бутан гас, односно 188.500 динара за лож уље.

Угаљ највише поскупео
У односу на претходну годину највише 58% су порасла цена угља Бановићи. Цене огревног дрвета су порасле око 50%, док је цена пелета порасла за 34%. Цена пропан бутан гаса је виша за 25%, док је цена цене лож уља већа за 45%.

Најмање су повећане цене природног гаса – за око 8%, док је грејање на струју, зависно од начина грејања скупље за 10 до 15%.

Наведени износи обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива, а не обухватају инвестиционе трошкове (нпр. набавку пећи и уградњу инсталација централног грејања) и трошкове периодичних прегледа и одржавања, наведено је у саопштењу АЕРС.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept