Početna » КАКО СЕ ОДРЕЂУЈЕ ЦЕНА ЂАЧКИХ ЕКСКУРЗИЈА?

КАКО СЕ ОДРЕЂУЈЕ ЦЕНА ЂАЧКИХ ЕКСКУРЗИЈА?

од Паланка данас
0 Коментар

Уколико имате дете вртићког или школског узраста, онда у свом буџету имате и ставку – једнодневни излет или ђачка екскурзија. Дечји излети и екскурзије се, као и редовна настава, планирају на почетку школске године, а родитељи се већ неко време питају да ли су њихове цене оправдане.Понуде за једнодневне излете у највећем броју београдских и новосадских вртића износе око 5.000 динара. Примера ради, цена излета Опленац-Шупља стена који се изводи у једном вртићу износи 4.994 динара. У ту цену урачунат је превоз, ручак, надокнада за васпитаче, али и трошкови посебних погодности, услуга аниматора, као и трошкови организације.

Када су у питању ђачке екскурзије и рекреативна настава, оне најчешће трају шест дана и коштају око 35.000 динара.

Председник Националне асоцијације Туристичких агенција Србије Драган Суботић истиче да “нема тачног податка колики је удео ђачких екскурзија у домаћем туризму, али је свакако значајан и креће се између 20 и 25 одсто”. Упитан за цене које су већ годинама од стране родитеља оцењене као превисоке, Суботић каже да се оне формирају на основу захтева у јавном позиву.

“Приликом достављања понуде, на основу захтева школе/предшколске установе агенције детаљно приказују калкулацију свих тражених услуга. Маржа се такође представља посебно, и готово никада не прелази 10 одсто”, истакао је он.
Говорећи о дестинацијама које се бирају за децу и ђаке, а које су такође честа тема родитељских састанака уз опажања да „се годинама понављају“, наш саговорник каже да су “агенције правилником Министарства просвете о извођењу екскурзија искључене по питању понуде, те да се понуда искључиво формира на основу захтева школе”.

“Годинама су у оптицају једне те исте дестинације, попут Врњачке Бање, Златибора, Таре, Мокре Горе, Тополе, Палића, Суботице, Новог Сада, Ђердапа”, закључује Суботић.

Како се бира путовање за децу?
Правилником о организацији и остварењу наставе у природи и екскурзије у основној школи прописано је да “стручно веће за разредну наставу предлаже програм наставе у природи, који доставља наставничком већу, ради разматрања и усвајања”.

“Одељењска и стручна већа школе предлажу програм екскурзије који достављају наставничком већу, ради разматрања и усвајања. Настава у природи и екскурзија могу да се реализују ако је савет родитеља дао сагласност на програм наставе у природи, односно екскурзије”, стоји у овом правилнику.

Избор агенције за реализацију наставе у природи и екскурзије спроводи се у складу са законом који уређује јавне набавке. Наставу у природи, односно екскурзију, може да реализује искључиво агенција која поседује законом прописану лиценцу за организовање туристичког путовања.

Поступак јавних набавки спроводи комисија школе коју образује директор. Комисија има најмање три члана, од којих је најмање један представник савета родитеља разреда за које се организује настава у природи, односно екскурзија и најмање један наставник који ће реализовати наставу у природи, односно екскурзију, при чему се на сва остала питања у вези са саставом комисије сходно примењују одредбе закона којим се уређује област јавних набавки. Секретар школе, уколико није члан комисије, пружа стручну помоћ члановима комисије.

Критеријуми којима комисија према овом правилнику треба да се води су: квалитет смештаја и исхране, садржај програма који обухвата испуњеност програма, водиче, забавни садржај и квалитет превоза.

Одлуку о додели уговора доноси директор на основу предлога комисије, а родитељима је према правилнику саопштава разредни старешина који их обавештава о програму и цени наставе у природи, односно екскурзије, избору агенције и осталим условима путовања.

Вишедневна путовања уговарају се најмање на бази пуног пансиона, а једнодневна могу бити уговорена без оброка.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept