Početna » KАKО СЕ РАЧУНАЈУ БОДОВИ ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШKОЛУ? Правила су се ПРОМЕНИЛА! ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ, ово је ДЕТАЉНО УПУТСТВО

KАKО СЕ РАЧУНАЈУ БОДОВИ ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШKОЛУ? Правила су се ПРОМЕНИЛА! ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ, ово је ДЕТАЉНО УПУТСТВО

У даљем тексту налази се детаљно упутство како осмаци могу да израчунају бодове за упис у средњу школу

од Паланка данас
0 Коментар

Ученици завршних разреда основне школе увелико се припремају за полагање мале матуре и разматрају жеље о средњој школи.

Поред промењене мале матуре осмаке од ове године чека и измењен систем бодовања, које умногоме може утицати на упис у жељену средњу школу. Познато је и да мање од пола бода може утицати на ранг-листу.Наиме, у даљем тексту налази се детаљно упутство како осмаци могу да израчунају бодове за упис у средњу школу.

Бодови за упис укључују општи успех ученика током трајања основне школе и број бодова остварених на полагању мале матуре. За упис у четворогодишњу средњу школу и гимназију, потребно је да ученик оствари најмање 50 бодова.

Завршни испит

Према Правилнику о програму завршног испита у образовању и васпитању ђаци осмог разреда су у обавези да полажу завршни испит да би се уписали у државне средње школе. Тестовима на завршним испитима се процењује колико је ученик током осмогодишњег школовања овладао знањима и умењима из одређених наставних предмета, а испит се састоји из три теста:

Српски језик – максималан број бодова 14

Математика – максималан број бодова 14

Тест из једног од пет предмета који ученик бира са листе наставних предмета из природних и друштвених наука: биологија, географија, историја, физика и хемија. На овом тесту је максималан број бодова 12.

Сваки од тестова завршног испита има 20 питања, при чему сваки тачан одговор доноси један поен, дакле 20 бодова укупно. Број поена из прва два теста (математика и српски) множе се са коефицијентом 0,65, а број бодова са комбинованог теста коефицијентом 0,7. На тај начин се добија тачан број који је ученик остварио на сваком делу завршног испита, а њиховим сабирањем и укупан број бодова са завршног испита.

На пример:

Српски језик – 15 бодова – 15 x 0,7 = 10,5

Математика – 20 бодова – 20 x 0,7 = 14

Kомбиновани тест – 16 бодова – 16 x 0,6 = 9.6

Сабирањем сва три дела теста добија се укупан број бодова које је ученик из примера остварио на завршном испиту.

10,5 + 14 + 9,6 = 34,1

Водич за средњошколце

Упис на факултете

Генерација ученика која ове године уписује прву годину факултета требало би да буде последња која пријемни испит полаже по досадашњем принципу! Од наредне године свршени средњошколци би требало да полажу државну матуру, а на појединим факултетима радиће и додатну проверу знања.

Пријемни испити за упис бруцоша ове године биће од 26. до 30. јуна, док ће будући студенти сазнати да ли су упали на жељени факултет до 10. јула! Што се тиче бодова у укупан збир улази просек из средње школе и збир поена са пријемног.

Што се тиче општег успех из основне школе максимално се може понети 60 бодова, односно највише по 20 бодова за сваки разред – шести, седми и осми. Бодови се рачунају тако што се просечна оцена на крају сваког разреда сабира, заокружена на две децимале и добијени број се множи са четри.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept