Početna » КАКО СМАЊИТИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Потребно је само да се пријавите на време, ево како то да урадите

КАКО СМАЊИТИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Потребно је само да се пријавите на време, ево како то да урадите

Број оних који производе електричну енергију из соларних панела достигао је 3.100. Велико интересовање поспешиле су субвенције, смањење пореза и накнада. Тражи се и решење за брже прикључење на мрежу. Струју из соларних панела у Србији већ производи 2.200 домаћинстава, а остали су предузећа, фабрике, школске и друге установе, као и више манастира.

од Паланка данас
0 Коментар

Стицајем статуса купац-произвођач постали су енергетски независни, смањују рачуне за електричну енергију и доприносе зеленој транзицији земље.– За годину и по дана број купаца-произвођача је порастао седам пута, док се инсталисана снага повећана за 8,5 пута. Домаћинства, што се тиче снаге, сада могу да подижу соларне електране снаге 10,8 киловата, а остали купци од 150 киловата – каже Маја Вукадиновић, помоћница министарке енергетике.

Анализе показују да просечне потребе једног домаћинства може да покрије уградња шест киловата.

Та инвестиција кошта око 7.000 евра, а субвенције државе покривају половину трошка.

Шта је купцу потребно

Вишак струје може се испоручити електроенергетском систему, док стручњаци саветују да уградња панела мора да буде исплатива.

– Купац-произвођач, када уграђује, требало би да види колико троши на годишњем нивоу и да одабере пе-ве систем који ће толико и производити – указује др Дарко Шошић, професор на Електротехничком факултету у Београду.

Ивана Ђорђевић, директорка Сектора за управљање купцима-произвођачима у ЕПС-у објашњава да ако има било какву инвестицију од онога што њему заиста треба, не може да види праве ефекте.

– Време повраћаја те инвестиције ће бити много дуже – поручује Ђорђевићева.

Већа контрола

У Електродистрибуцији кажу да на прикључење чека 2.100, а четвртина су домаћинства и четири стамбене заједнице. Предлажу и већу контролу радова на терену, преноси РТС.

– Треба да се уведе сертификација извођача радова. Од почетка смо се за то залагали. Извођач радова са својим лиценцама гаратује квалитет материјала, опреме и извођење радова – наводи Предраг Матић, директор Дирекције за планирање и инвестиције у „Електродистрибуцији“.

Министарство енергетике формирало је тим који ради на новим решењима. Они ће поједноставити процедуру и убрзати прикључење купаца-произвођача електричне енергије на електромрежу.

БизнисКурирPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept