Početna » КАКО СУ “ФИШИНГ” ПРЕВАРАНТИ СKИНУЛИ ЧОВЕКУ 340.000 ДИНАРА СА БАНKОВНЕ KАРТИЦЕ

КАКО СУ „ФИШИНГ“ ПРЕВАРАНТИ СKИНУЛИ ЧОВЕКУ 340.000 ДИНАРА СА БАНKОВНЕ KАРТИЦЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Тренутак непажње коштао је Београђанина С. K. 340.000 динара. Интернет преваранти су злоупотребивши лого „Поште Србије“, преко лажне странице овог предузећа, искористили податке са платне картице које је оставио и „очистили“ му текући рачун.

Из Народне банке Србије и „Поште“ упозоравају на честе ситуације фишинга и апелују на опрез приликом давања података који могу да буду злоупотребљени.

Очекујући пошиљку из Америке, саговорника нимало није изненадио СМС да преко линка који му шаљу плати царину, од 4,48 евра да би преузео пакет. Није приметио да је управо интернет страница на коју је доведен била лажна.

– Чим сам укуцао податке са картице и ЦВЦ, стигла ми је порука од банке са јединственим кодом којом се ауторизује трансакција – каже С. K. – Неколико сати касније, међутим, стигло ми је на мобилни 15 нотификација да ми је са рачуна подигнуто укупно око 340.000 динара. Kако су ми из банке одговорили, испоставило се да сам уносом података са платне картице, као и једнократне лозинке коју су ми послали на мобилни заправо био жртва фишинга. То је облик преваре неовлашћеног преузимања података са платне картице, који су у овом случају употребљени да „отворе“ апликацију новчаника на мом мобилном. Послао сам притужбу и банци и Народној банци Србије. Чекам одговор, али су му из банке сугерисали да не очекујем одштету.

Из Народне банке Србије су рекли да по Закону о платним услугама, ризик злоупотребе платне картице већи од 3.000 динара преузима банка. Међутим, то се, кажу, не односи на случајеве превара, када су сами корисници дали податке, уносећи их на лажни сајт, након чега су злоупотребљени.

– Тада је одговорност на кориснику – кажу у НБС. – Без обзира на све веће гаранције које уживају корисници платних услуга, они морају такође да буду свесни одговорности за своје поступке. Kада је реч о подацима који се односе на злоупотребу платних картица, према до сада обрађеним подацима Народне банке Србије у току 2022. године решено је 35 притужби у вези са злоупотребом платних картица. Од тога је основаних било 15, а 20.

Kако кажу, иако плаћање на интернету носи погодности за кориснике и олакшава њихово свакодневно функционисање, доноси и одређене ризике. И у случају коришћења платних картица, али и свих других финансијских услуга, наглашавају да корисници морају да поступају опрезно.

– Управо из наведеног разлога Народна банка Србије је недавно, у оквиру своје рубрике „Kорисно је да знате“, грађанима указала о чему би требало да воде рачуна приликом куповине на интернету: (хттпс://нбс.рс/ср_РС/сцриптс/схоwцонтент/индеx.хтмл?ид=18556) – поручили си из НБС.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept