Početna » КАКО ВРАТИТИ ОСЕЋАЈ БЕЗБЕДНОСТИ У ШКОЛАМА?

КАКО ВРАТИТИ ОСЕЋАЈ БЕЗБЕДНОСТИ У ШКОЛАМА?

Превенција је очигледно неопходна, али сви ови догађаји изазивају бојазан и код родитеља и код деце, која морају да се врате редовној настави, па сада морамо да говоримо и о санацији. Постоје одређени кораци, који се морају предузети, како би се вратио осећај безбедности у школама. Први је, разговор са децом, поручују стручњаци.

од Паланка данас
0 Коментар

Деца морају да се врате у школе, али сасвим сигурно ништа више не може бити исто после масовне пуцњаве у београдској основној школи. Међутим, сада већ имамо два трагична догађаја, један за другим, а психолошкиња Маријана Тишма каже да је важно да се деци објасни шта се догодило и како да се чувају.


„Ми морамо најзад да се помиримо са тим да не можемо ствари да контролишемо. Оно што можемо да контролишемо јесте наше понашање, наше дневне рутине. Да посвећујемо деци време. Сад сви кажу па сви причамо са децом. Па не баш сви“, каже Тишма.

Председник Актива директора основних школа у Новом Саду Петар Наранчић каже да ће се појачати рад педагога и психолога, који ће отворено разговарати са ученицима, како би се вратио осећај безбедности у школама, а пружиће се подршка и родитељима.

„Рад са децом је наша обавеза и на том пољу. Али ћемо сад у овом периоду свакако где ћемо људима рећи онакве ствари какве јесу.“ „Ми смо данас имали ситуацију да су неки родитељи назвали и рекли плашимо се и ми то разумемо и рекли су доћи ћемо после првог часа“, каже Наранчић.

Друштво у којем живимо веома је осиромашено, те не чуди недостатак емпатије међу децом.

„Свако од нас има личну одговорност. Не кажем да смо сви криви али смо сви одговорни“, додаје Тишма.

„Мислим да је ово ново време донело да смо се некако сви повукли у себе, а то никако није добро“, истиче Наранчић.

Могуће је да ће се у овом периоду код деце испреплетати разна осећања страх, паника, туга, љутња и зато је неопходно објаснити им да се одрасли труде да их заштите и да раде на проналажењу решења за овај проблем, закључују саговорници.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept