Početna » KАKВА ЋЕ БИТИ ЗИМА АKО НА МИТРОВДАН ПАДА KИША? Сутра је ВЕЛИKИ ПРАЗНИK, а ово су ВЕРОВАЊА

KАKВА ЋЕ БИТИ ЗИМА АKО НА МИТРОВДАН ПАДА KИША? Сутра је ВЕЛИKИ ПРАЗНИK, а ово су ВЕРОВАЊА

Постоји обичај у Србији да се на Митровдан отпуштају “слуге” којима је истекао уговор

од Паланка данас
0 Коментар

Црквени календар – Српска православна црква и верници сутра, 8. новембра 2023. године обележавају Митровдан, православни празник посвећен Димитрију Солунском. Важи за једну од највећих слава у Србији и за њега се везује велики број народних обичаја и веровања.Митровдан је празник посвећен Димитрију Солунском, античком заповеднику Солуна који је одбио да изврши наређење цара Максимилијана о прогону хришћана и јавно је проповедао ту веру као једину праву. Због тога је бачен у тамницу где је мучен и погубљен.

Тајно је сахрањен, а према предању, његов гроб је одисао босиљком и смирном, па је због тога прозван Мироточиви.

Широм Србије постоји велики број храмова који су посвећени овом свецу, укључујући цркву у Пећкој патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

Некада је Митровдан био познат и као дан када су се хајдуци растајали да би негде презимили зиму и поново се састали на Ђурђевдан следеће године. Зато се у народу каже: „Ђурђев данак хајдучки састанак, Митров данак, хајдучки растанак“. Наводно се по данашњем времену може зајкључити и каква је зима. Ако данас буде мраза, очекује нас дуга и хладна зима са много снега. Постоји и веровање да уочи Митровдана морају да буду завршени сви велики послови, нарочито велики радови на пољу и друге ствари које се раде напољу.

У нашем народу се верује да на Митровдан свако треба да остане код своје куће и да ово није дан за примање гостију. То не важи за оне који славе или иду на славу код родбине или блиских пријатеља, али и они морају да обавезно ноће код своје куће. Верује се да ће онај кога митровданска ноћ затекне ван дома, преко целе године ноћивати и „смуцати се“ по туђим кућама.

Такође постоји обичај у Србији да се на Митровдан отпуштају “слуге” којима је истекао уговор и да се унајмљују нови. Уз то, у Србији постоји и веровање да на Митровдан не треба грдити децу, колико год да су погрешила, јер ће наводно онда целе године бити несташна.

У Шумадији сељаци у сваки угао собе ставе белутак, да их брани од мишева. Жене на овај дан не дирају вретено, чешљеве и маказе. По томе какво је време на данашњи дан, од давнина се предвиђала предстојећа зима. Зато, сви поглед у небо – ако данас буде кише и мраза, очекује нас дуга и хладна зима са много снега. Лепо време, са друге стране, најављује благу зиму.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept