КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ДО 10. АПРИЛА

У првом делу недеље дневни максимум од око 14 на крајњем североистоку и истоку до око 22 на југозападу региона, док ће другом делу недеље над целим регионом максимуми бити од 16 до 23 степена Целзијуса уз слаб јужни ветар, објавио је на свом Фејсбук профилу метеоролог Марко Чубрило.

Промена синоптике која ће Европу захватити око 01. априла ће се код нас манифестовати прво око 03. априла. Са грађењем веома јаког антициклона над ширим простором Гренланда, Исланда и северозападног Атлантика преко Норвешког мора ће се покренути велика количина хладног и влажног маритимно-поларног ваздуха и то посебно после 03. априла.

Ка нама ће се први продор који неће бити тако јак спустити у петак после подне доносећи наоблачење, кишу и пљускове, а понегде би могло бити и грмљавине, док би за наредни викенд уз јаче захлађење које тренутно симулирају оба модела снежана граница могла бити око 700мнв понегде, посебно на западу региона. Над осталим пределима за наредни викенд се тренутно симулира кишовито и хладно, док ће се дневни максимуми спустити знатно испод просека и требали би се кретати 2 на крајњем северозапду до око 10 на југоистоку региона.

 

Око 03. априла преко Велике Британије, западне и југозападне Европе уследиће још јачи продор маритимно-поларног ваздуха, али за сада све упућује да ће се он преко овог дела Европе упутити западније од нас те ће наш део континета брзо ући у топао сектор тог циклона и уз јако јужно стујање температуре би већ око 05. априла имале вредности и око 20 степени Целзијуса.

Хоће ли бити и нестабилно је за сада тешко проценити јер све зависи где ће се тачно циклон лоцирати. Свакако би до око 08. априла требало остати релативно топло уз јужни ветар када би вероватно и до нас стигао хладан фронт донсећи кишу, грмљавинуи и захлађење.

После 10. априла остаје да се види хоће ли се антициклон лоцирати над нама и донети нам сунчано и топло време или ће његовим лоцирањем северније и западније од нас ка нама струјати релативно свеж ваздух са севера.

Наредних 4 до 5 дана доносе право пролеће, затим је могуће јаче погоршање, захлађење и брдско-планинске снег да би врло брзо после њега поново отоплило.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kakvo-nas-vreme-ceka-do-10-aprila/