Početna » КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА У СЕПТЕМБРУ: Почетак и крај потпуно другачији од средине месеца

КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА У СЕПТЕМБРУ: Почетак и крај потпуно другачији од средине месеца

СЛОБОДАН Совиљ, хидрометеоролог, дао је временску прогнозу за предстојећу јесен.

Познати метеоролог поделио је своје увиде у временске услове и промене климе које су се десиле током протеклих деценија.

Совиљ је говорио о екстремним температурама, олујама и променама у временским обрасцима које су забележене на територији Србије.– Ми смо и 1928. пример, и 1946. године широм Србије имали температуре преко 40 степени. То није тако, заправо уопште уобичајено за наше подручје за то доба године. Међутим, дешавало се у прошлости, дакле, и када нисмо били под утицајем овог глобалног загревања и климатских промена да имамо тако високе температуре у првој половини септембра – истакао је Совиљ.

Совиљ се такође дотакао теме екстремних временских догађаја, као што су олује.

– Дакле, не у смислу оних веома јаких непогода које смо имали током јула и почетком августа месеца, али са овом променом времена треба рачунати и на пљускове и на грмљавине и на локалну појаву града, али то је све оно што је практично уобичајено – нагласио је он.

Анализирајући актуелне метеоролошке параметре по регионима, Совиљ је истакао планове за издавање адекватних упозорења како би се грађани боље припремили за могуће временске екстреме.

– Ми ћемо анализирати атмосферске параметре по регионима. Опет, крајем седмице издаћемо адекватна упозорења за ноћ, недељу на понедељак и за понедељак током дана, уколико буде било потребе. Подизаћемо метеоаларм и за грмљавинске процесе на наранџасти ниво – објаснио је Совиљ.

Док је указивао на потребу за припремама, Совиљ је разјаснио да иако ће бити високих температура, не треба очекивати јаке системе који су раније доносили велике непогоде.

– Биће високих температура, међутим, на ширем подручју не треба очекивати оне јаке системе који су практично захватили већи део територије наше земље, условљавали и крупан град, који је начинио много материјалне штете – истакао је Совиљ.

Осврћући се на прошле случајеве екстремних временских појава, Совиљ је поделио пример олујног ветра који је проузроковао значајну материјалну штету.

– Пре ове 2023. године, последња таква непогода која је донела проблеме у ширем подручју Војводине, Западне Србије, али и деловима Београда, забележена је у септембру 2017. Дакле, пре шест година. И тада је заиста олујни ветар проузроковао значајну материјалну штету – подсетио је Совиљ.

Совиљ је пружио увид у очекивања за наредне месеце.

– Ове месечне прогнозе указују да ће септембар бити топлији од просека. Дакле, након нешто свежијег почетка месеца, током септембра треба рачунати да ће ипак бити доста летњих дана са температурама преко 25°C – изнео је он.

– Ипак, септембар неће бити у потпуности стабилан месец. Прогнозирана је количина падавина од 45 до 70 мм, при чему више падавина ће бити и на самом почетку месеца, али и у оној последњој декади, дакле крајем септембра, док би централни или средишњи део месеца био сувљи и стабилнији – додао је Совиљ.

(Курир)You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept