четвртак, јун 20, 2024
Početna » КАРТИЦЕ ПРОТЕРАЛЕ ЧЕКОВЕ: У првом кварталу реализовано 1,74 милиона папира за куповину на одложено

КАРТИЦЕ ПРОТЕРАЛЕ ЧЕКОВЕ: У првом кварталу реализовано 1,74 милиона папира за куповину на одложено

ГРАЂАНИ још нису одустали од куповине чековима на одложено, али се њихова употреба смањује, док коришћење картица на рате бележи значајан раст. Тако је лане у односу на 2016, број реализованих чекова био мањи за 1,3 милиона. Према подацима НБС, њихова употреба је до 2022. у просеку годишње опадала за 4,3 одсто, али је прошле године порасла за 9,6 процената.

од Паланка данас
0 Коментар

У првом кварталу 2024. реализовано је, како наводе у централној банци, 1.746.033 чека, укупне вредности 8,34 милијарде динара.

– Употреба овог платног средства је опала са 8,1 милион реализованих чекова у 2016. на 6,2 милиона у 2022. години – прецизирају за „Новости“ у НБС. – Након тога, лане је реализовано 6,8 милиона чекова, што је за 9,6 одсто више него годину пре.Како за Новости каже Предраг Манојловић из познатог трговинског ланца техничке робе, 2023. јесте забележен благи раст учешћа чекова у њиховим продајним објектима за 0,3 одсто у односу на 2022, али била је већа и потражња.

– То је занемарљиво повећање, и може се тумачити као стагнација у коришћењу тог платног средства – објашњава Манојловић. – С друге стране, видно расте употреба картица на рате, и ту је забележено повећање од 25 одсто лане у односу на 2022.

Мотив за коришћење чекова је што трговци омогућавају одложено плаћање, али последњих година се као алтернатива нуде картице које имају исту могућност. Према речима Манојловића, банке усмеравају које ће платно средство потрошачи више користити. И иницијатива „дина“ на рате без камате, како додаје, има за циљ да се смањи оперативни трошак обраде чекова.

Подаци НБС показују да је од почетка ове године највећи део чекова, 99,99 одсто, коришћен за плаћање робе и услуга, док је преостали удео употребљен за подизање готовог новца. Говорећи о главним разлозима због којих се употреба овог платног средства у укупном промету смањује, у централној банци наводе да су грађанима за могућност одложеног плаћања на располагању и други, савременији инструменти као што је национална DinaCard дебитна платна картица.

– Плаћање националном платном картицом има исту функционалност као плаћање чековима, при чему је знатно брже и једноставније, без чекања на каси и временски захтевног исписивања чекова, нема ограничења потрошње по чеку, а број рата корисник одређује сам при куповини – објашњавају у НБС. – То су препознале и банке и трговци и због тога постоји велики интерес да такву функционалност пруже корисницима.

Ову услугу омогућавају четири банке, а број продајних места на којима је могуће платити овом картицом константно расте.

Лимит, односно максималан износ који се може уписати по једном чеку је 5.000 динара, и није се мењао од 1. јануара 2008, а усаглашен је на нивоу Удружења банака Србије.

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept