КАЗНА ЗА НЕОЧИШЋЕН СНЕГ НА АУТОМОБИЛУ 5000 ДИНАРА

Иако су многи жељно ишчекивали снег падавинама се нису обрадовали возачи, који су имали проблема са снегом који је нападао на њихова возила и испаркиравањем пре кретања на пут.

Но, то није једина мука возача, јер према саобраћајним прописима следе папрене казне за све оне који не очисте снег и лед са својих аутомобила и тако се укључе у саобраћај. Тиме не само да представљају опасност по безбедност у саобраћају, већ врше и прекршај за који је прописана новчана казна.

Ако нисте очистили снег и лед са стакала возила, можете добити казну од 5000 динара, колико износи и за завејана светла и таблице. Додатно, ако са возилом у таквом стању изазовете саобраћајну несрећу, то може да вас кошта од 5.000 до 18.000 динара.

У овом случају су најугроженији пешаци, јер је због временских услова смањена видљивост, те је потребна додатна опрезност возача, а неочишћен снег са крова возила моће направити додатан проблем, те приликом кочења пасти на предње стакло или на друга возила.

Kако наводи АМСС, у периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају да буду опремљена зимском опремом, ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица, а ван тог периода возила могу, али не морају, да буду опремљена том опремом. Изузетак од овог правила учињен је када су у питању ланци за снег, односно други уређаји за повећање тракције.Наиме, у насељу возила не морају да буду опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције.

Додају да се непостојање зимских гума, уколико на путу има снега, леда или поледице, сматра техничком неисправношћу. За овај прекршај казне за правна лица износе од 100.000 до 800.000 динара, за предузетнике од 50.000 до 200.000, а за физичка лица од 6.000 до 20.000 динара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kazna-za-neociscen-sneg-na-automobilu-5000-dinara/