КАЗНЕ ЗА МЕДИЦИНСКЕ РАДНИКЕ АКО ОДБИЈУ ПРЕМЕШТАЈ

Медицински радници и други запослени у здравственим установама могу бити премештени у било коју јавну здравствену установу или привремену болницу којој недостаје потребан број радника, одлучено је данас на седници Кризног штаба Србије.

Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић објашњава да се свако непоступање по налогу надређеног може кажњавати и отказом, пренео је „Курир“.

Како у Србији изнова расте број заражених корона вирусом, а капацитети болница постепено пуне, Кризни штаб је на седници донео одлуку према којој ће се недостатак довољног броја здравствених радника на одређеном месту решити тако што ће запослене са других места премештати у оне болнице или привремене ковид центре где је помоћ потребна.

У Београду је Клиничко-болнички центар „Бежанијска коса“ са 340 кревета претворен у ковид болницу и за сада је тамо примљено више од 100 пацијената, док су преостала три КБЦ остављена као резервна варијанта, објаснио је државни секретар Векић.

„Поред КБЦ “Бежанијска коса“, једина болница која у овом тренутку има одређени број пацијената је КБЦ “Драгиша Мишовић“. С обзиром на то да установе као што је “Бежанијска коса“ која има 340 кревета треба да збрине одређен број пацијената са одређеном патологијом, а сигурно је да немају довољно анестезиолога, сестара, доктора и слично, вршиће се прерасподела здравствених радника из установе у установу како би сви пацијенти имали задовољавајућу здравствену услугу“, објаснио је Векић.

У том правцу је, каже, Влада Србије донела закључак да се лекари, сестре и друго особље, како у цивилном тако и у војном сектору, усменим налогом могу прерасподелити у другу установу.

„Уколико се тај здравствени радник не одазове усменом налогу директора, он је дужан да му изда писмено решење, односно налог, да је неопходно да оде да помогне колегама. Уколико радник одбије и тај налог, писмени овог пута, угрожава свој радни статус и може добити отказ на радном месту“, појаснио је Векић.

Ова одлука није територијално одређена, односно подразумева се да се из било ког дела Србије ради помагања колегама и пружања помоћи пацијентима здравствени радник може довести у Чачак, Ниш, Београд, Нови Пазар или било који други град, преноси „Курир“.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kazne-za-medicinske-radnike-ako-odbiju-premestaj/