Početna » КАЖЊИВО КОРИШЋЕЊЕ И СТАРТНИХ ПИШТОЉА: Новчана и казна затвора!

КАЖЊИВО КОРИШЋЕЊЕ И СТАРТНИХ ПИШТОЉА: Новчана и казна затвора!

Појединци, како домаћи грађани тако и странци, могу се суочити са озбиљним последицама због коришћења стартних пиштоља, а да нису свесни да то може бити кршење закона у Србији.

од Паланка данас
0 Коментар

Стартни пиштољи, често коришћени за тренирање ловачких паса, обележавање почетка трка или прославе попут свадби, изузетно су слични правим ватреним оружјем. Иако су намењени за безопасну употребу, због сличности са правим оружјем, поседовање и ношење ових пиштоља може довести до озбиљних правних проблема.Према Закону о оружју и муницији у Србији, конвертибилно оружје обухвата пиштоље, револвере и пушке који изгледом подсећају на ватрено оружје и могу бити преправљени да испаљују бојеву муницију. Ово укључује гасно, стартно и сигнално оружје које, иако не испаљује праву муницију, може бити предмет кажњавања ако се користи на начин који крши закон.

Неки грађани и странци можда нису свесни ове законске регулативе, посебно јер су стартни пиштољи лако доступни путем интернета или других продајних канала. Међутим, незнање закона не пружа заштиту од потенцијалних правних последица.

Законска регулатива
Закон о оружју и муницији строго регулише поседовање, ношење и коришћење оружја. Конкретно, члан 348 овог закона предвиђа следеће:

Неовлашћена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја:
Ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи ватрено оружје, конвертибилно или онеспособљено оружје, његове делове, муницију, експлозивне материје или минско-експлозивна средства, казниће се затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.
Већа казна за ватрено оружје и гасно оружје:
Ако је предмет дела ватрено оружје, муниција, експлозивне материје, минско-експлозивна средства или гасно оружје чија израда, продаја, набавка, размена или држање није дозвољено грађанима, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година и новчаном казном.
Строге казне за већу количину или оружје велике разорне моћи:
Ако је предмет дела већа количина оружја, муниције или средстава или је у питању оружје или друга средства велике разорне моћи или се дело врши противно правилима међународног права, учинилац ће се казнити затвором од две до дванаест година.
Неовлашћено ношење:
Ко неовлашћено носи оружје, казниће се затвором од две до дванаест година.
Одобрење надлежног органа:
Ко неовлашћено носи оружје за чије набављање и држање има одобрење надлежног органа, казниће се затвором од шест месеци до пет година.
Одузимање оружја:
Оружје, његови делови, муниција, материје и средства биће одузети.
Грађани и странци треба да буду свесни озбиљности поседовања и коришћења стартних пиштоља у Србији. Кршење закона може довести до озбиљних последица, укључујући затворске казне и новчане санкције. Стога, пре набавке или коришћења било каквог оружја, важно је темељно се информисати о законским прописима како би се избегле потенцијалне правне невоље.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept