КЛИКОМ ДО ПАЛАНАЧКОГ КАТАСТРА

katastarЗапослени  у Републичком геодетском заводу су протеклих месеци скенирали и дигитализовали сваки документ на основу којег се тачно види шта је изграђено на одређеном плацу, како изгледа и чије је власништво. Тако ће сваки грађанин на основу броја парцеле или адресе моћи преко интернета да провери податке о непокретности за коју је заинтересован и утврди да ли је уписана у катастар. Овај, дигитални план, само је део пројекта Светске банке, уз помоћ којег се одвија реформа катастра.

Борко Драшковић, директор РГЗ каже да је у 4.521 катастарској општини унето 18,8 милиона катастарских парцела на којима се налази четири милиона објеката.

– Добили смо дигитални план, на којем је протеклих 20 година радило много генерација. Они су уносили податке, али је последњих месеци, захваљујући пројекту СБ, овај поступак значајно убрзан и окончан – објашњава Драшковић. – Били смо 73. на Дуинг бизнис листи, а очекујемо да ћемо ове године имати скок од 20 места. Желимо да до 2020. године будемо међу првих 20 земаља. Светска банка је међу позитивне ствари које смо одрадили уврстила бржи упис трансакција непокретности у РГЗ. У 2015. се то радило за 48 дана, а данас за 11.

Начелник одељења за израду дигиталних катастарских планова, Анита Божиновић каже да ће грађани оно за шта су морали да одлазе у РГЗ, сада моћи да провере од своје куће.

ЛИНК ЗА ⇒Е КАТАСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/klikom-do-palanackog-katastra/