Početna » КЛИМА ПОМЕРА РОКОВЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ Суша тера да се сеје раније, кукуруз већ у марту

КЛИМА ПОМЕРА РОКОВЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ Суша тера да се сеје раније, кукуруз већ у марту

Најбољи лек за сушу је, наравно, наводњавање, али у време видљивих климатских промена потребно је мењати и навике да би се добили солидни приноси упркос неповољним временским приликама.

од Паланка данас
0 Коментар

Померање рокова у сетви примарних пољопривредних култура у односу на устаљене термине и избор хибрида отпорних на климатске промене требао би да буде одговор ратара у наредним годинама уколико као ове године суша буде пратила пролећну сетву. Присуство науке, такође, мора бити више заступљено у сетви, а агрономи још више присутни на њивама.Треба их слушати и ослањати се на њихово знање, савете и искуства.Сетва је завршена у ишчекивању падавина. Пролећне биљне врсте на њивама сада добро изгледају, пошто је, у међувремену, било и кише. Додуше, неравномерно у свим подручјима, али довољно да семена проклијају и усеви почну да се развијају. Каква ће жетва бити, још је рано прогнозирати.

За последње три деценије, свака друга година у Србији била је сушна. Само од 2000. године штете су преко шест милијарди долара, процене су стручњака.
Кукуруз је код нас примарна биљна врста која се сеје на највећим површинама. Сматра се да је у овој сетви посејан на изнад 900.000 хектара. По књигама треба га сејати од 5. до 25 априла, али било је примера ове сезоне да су га земљорадници сејали и у првој декади марта и нису погрешили.

– Они који су га већ у марту посејали сада имају кукуруз бољи од ратара који су га касније сејали. Тај мартовски кукуруз биће у предности у генеративној фази ако заврши оплодњу пре великих врућина у јулу – навео је др Горан Бекавац са новосадског Института за ратарство и повртарство. – Рокови сетве кукуруза сада иду према марту јер температура земљишта одговара да се семе кукуруза положи у ораницу, само што треба бирати средње ране сорте.

У погледу приноса сунцокрета, климатске промене уљарици уопште не сметају, јер просечан род сунцокрета најмање варира у односу на све друге пролећне биљне врста. Дуги низ година креће се од 2,7 до три тоне по хектару и то су најбољи резултати у светским оквирима.

– Усев је за сада у добром стању, имамо већ устаљених око 270.000 хектара посејаног сунцокрета. Било је проблема са сушом, на неким пољима са инсектима, корова нема пуно и за сада је ситуација на њивама добра, али још је дуг период пред нама до жетве – истакао је др Владимир Миклич.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept