КЊИЖЕВНИК ДРАГУТИН ПАУНИЋ О МАНАСТИРУ ПИНОСАВА (ВИДЕО)

pinosavaМанастир Пиносава налази се у атару села Kусадак, у близини малог језера, недалеко од Смедеревске Паланке, 60км од Београда и 15км од Младеновца. Верује се да је црква на том месту постојала још у време Деспотовине, и да су у њој деспоти причешћивали војску. На темељма поменуте цркве је 1733. саграђена нова, која је служила за сва околна села, јер су Турци попалили све остале цркве, а ова се извукла јер се налазила изван насеља, скривена у шуми.

У цркви манастира Пиносава се једно време чуваo  златни путир за „откуп грехова“ који је припадао Вујици Вулићевићу, виновнику Kарађорђеве смрти. Његови синови су 1844. поклонили путир цркви а он се данас чува у ризници Епархије шумадијске у Каленићу .

Поред цркве налази се занимљиво старо гробље, манастирски конак и, стотинак метара даље, на великој ливади, огроман храст, за који народ верује да је Kарађорђе под њим причешћивао војску.

Унутрашњост цркве је веома занимљива, а посебно је интересантан иконостас са дрвеним вратанцима. Данашња црква настала је на темељима претходне цркве брвнаре и знатно је већих димензија. Почетком 19. века ова црква служила је за 12 села среза Јасеничког и била центар свих значајних збивања у овом крају.

У време буна и устанака, у цркви су биле две почасне столице. Једна за Милоја Ђака, познатог трговца, а друга за Вујицу Вулићевића, кнеза смедеревске нахије, две трагичне личности српске историје.

Милоје Ђак је рођен у селу Kусадак. Подигао је познату буну против самовоље кнеза Милоша. Буна је угушена у крви. Милоје Ђак је убијен, а књаз је дозволио да се његово тело скине са дрвета тек после неколико месеци и сахрани у порти цркве.

Вујица Вулићевић, организатор убиства Kарађорђа, после потуцања по свету, умро је у родном селу Азањи, остављен од кнеза и проклет од народа.

И он је сахрањен у порти цркве. Kада је уместо брвнаре подизана нова црква, њихови гробови обухваћени су новим здањем, па се и данас, игром судбине, налазе, један наспрам другог, код певница храма. О историји овог манастира разговарали смо са нашим познатим књижевником у новинаром Драгутином Паунићем, што можете погледати у прилогу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/knjizevnik-dragutin-paunic-o-manastiru-pinosava-video/