Početna » КО ДОБИЈА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ?

КО ДОБИЈА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ?

Министарство просвете и ове године обезбеђује уџбенике за одређене категорије деце. Пријављивање по школама је до 10. априла. А школе ће потом, путем успостављених канала комуникације – огласне табле, вајбер групе или сајта школе обавестити родитеље да ли су деца остварила право на бесплатне уџбенике.

од Паланка данас
0 Коментар

Влада Србије је преко Министарства просвете издвојила 720 милиона динара за набавку беспатних уџбеника за ученике. Прошле године је око 88.000 ђака остварило то право, што је око 18 одсто ученичке популације.
„Ученици који похађају наставу по образовном плану, такозвани ИОП 1и ИОП 2, и даровити ученици ИОП 3, то је новина у односу на прошлу годину, ученици који су у породици примаоци новчане социјалне помоћи, затим ученици који су глуви, за 1. и 2. разред, такође и ученици којима је потребна помоћ у смислу Брајевог писма или ученици који раде наставу по другим системима“, каже Милан Пашић, помоћник министра просвете.

За први циклус образовања ђаци ће добити уџбенике из српског, односно матерњег језика, математике, света око нас, природе и друштва и обавезаног страног језика. А од петог до осмог разреда – то су књиге из српског односно матерњег језика, математике, првог страног језика, биологије, историје хемије, физике и географије.

„Што се тиче сарадње са одређеним локалним самоуправама, које такође у оквиру унапређења квалитета образовања и васпитања основне школе дају могућност, ми свакако подржавамо те одлуке и верујемо да су све локалне самоуправе у складу са својим буџетима одговорне, као и да су аутономне и да ће пружити подршку и осталим ученицима из других категорија“, рекао је Пашић.

Пријављивање је до 10. априла.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept