Početna » КО ИМА ПРАВО НА МИНИМАЛНУ ПЕНЗИЈУ, КОЛИКО ИЗНОСИ И КАКО СЕ ОБРАЧУНАВА? Обратите пажњу, веома је важно

КО ИМА ПРАВО НА МИНИМАЛНУ ПЕНЗИЈУ, КОЛИКО ИЗНОСИ И КАКО СЕ ОБРАЧУНАВА? Обратите пажњу, веома је важно

Минималну пензију у Србији прима готово 140.000 грађана

од Паланка данас
0 Коментар

Минимална пензија у Србији је износ који прима готово 140.000 најстаријих грађана. Овај износ варира у зависности од тога да ли је у питању старосна, инвалидска или пољопривредна пензија. Ипак, заједничко свим овим пензијама јесте то што су прениске, па неки од најстаријих грађана морају да преживљавају са свега 25.000 динара месечно.Минималну пензију у Србији прима готово 140.000 грађана, прецизније – њих 139.283, што је 14,15 одсто свих пензионера у нашој земљи.

Колика је минимална пензија у Србији?

Минимална пензија у Србији, према последњем извештају ПИО фонда из јануара ове године, износи свега 24.987 динара за пензионере из категорије запослених и самосталних делатности.

Ко прима минималну пензију?

Минимална пензија је износ који припада грађанима који су испунили услове за пензију, али је пензија која им је утврђена мања од најнижег износа који утврђује Закон о ПИО. У том случају, дакле, држава додаје износ разлике између пензије која је обрачуната и законом утврђеног минимума. То значи да није важно да ли је неко остварио минимални радни стаж од 15 или је радио 40 година – ако је његова пензија мања од законског минимума, држава ће дотирати разлику.

У пракси, минималну пензију примаће они грађани који су радили за минималац, попут трговаца, угоститеља…

Минимална пензија у Србији са 15 година стажа

Ако би неко имао 15 година радног стажа и током свих 15 година примао минималац, он би, када се пензионише, примао минимални износ. Разлог за то је чињеница да би обрачуната пензија била мања од 24.987 динара.

 

Минимална пензија за девизне пензионере

Грађани који су остварили право на инострану пензију, имају право на износ у висини разлике до минималне пензије, ако су му обрачуната примања мања од законски прописаних. Рачуница се врши по девизном курсу на дан остваривања права на пензију. Ипак, треба имати у виду да је ово питање прецизније дефинисано билатералним споразумима, тако да у неким случајевима, пензионер има право на износ минималне пензије једино ако има пребивалиште у Србији.

Минимална пољопривредна пензија

Према подацима ПИО фонда за јануар ове године, најнижа пољопривредна пензија још је мања, па износи свега 19.600 динара. Њу прима око 96.000 пензионера.

Минимална инвалидска пензија

Инвалидску пензију у Србији прима више од 230.000 грађана, а она у просеку износи 42.150 динара. Најнижа инвалидска пензија износи тек нешто мање од 21.000 динара.

Пензија мања од минималне

Износ мањи од најниже пензије може да припада корисницима породичне пензије, односно онима који примају одређени проценат пензије преминулог супружника, родитеља или детета.

Такође, у неким случајевима, мању пензију од минималне ће примати они који примају и инострану пензију. Њима ПИО фонд исплаћује сразмерни део пензије за оне године стажа које су стекли по домаћим прописима.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept