КО ЈЕ ПРЕДАО ЛИСТУ, КО СКУПЉА ПОТПИСЕ…

Парламентарни избори у Србији биће одржани 21. јуна, а надлежне изборне комисије требало би данас, да утврде нови Роковник за вршење изборних радњи у поступку избора за народне посланике.

Од расписивања избора, 4. марта, до 16. марта, када је уведено ванредно стање, проглашено је девет изборних листа, док је по укидању ванредног стања и Покрет слободних грађана Сергеја Трифуновића одлучио да одустане од бојкота и изађе на изборе.

Лидер ПСГ Сергеј Трифуновић рекао је да је схватио да је агенда звана „Бојкот“ постала ‘пасе’, иако је пре неколико месеци то било најбоље решење.

„Доста је било“ је данас саопштио да је одлуком ПСГ срушен бојкот, а СзС начет, те од сутра почињу да прикупљају потписе за излазак на изборе, док ће коначну одлуку донети органи ДЈБ, након прикупљених потписа.

Прва је листу предала СНС, са својим коалиционим партнерима, „Александар Вучић – за нашу децу“, а за њим и коалиција СПС-ЈС „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“.

Трећа проглашена листа била је „Др Војислав Шешељ – СРС“, а затим листа Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора.

Предате су и проглашене листе „Александар Шапић – Победа за Србију“, „За краљевину Србију (Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) – Жика Гојковић“, Уједињена демократска Србија (Војвођански фронт, Србија 21, Лига социјалдемократа Војводине, Странка модерне Србије, Грађански демократски форум, ДСХВ, Демократски блок, Заједно за Војводину, Унија Румуна Србије, Војвођанска партија, Црногорска партија).

Такође, на изборном листићу наћи ће се и листа „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници“, као и листа „Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ)“.

Излазак на изборе и пре ванредног стања најавили су „Покрет Метла“ чија је окосница ДСС, Нова странка, ЛДП, као и Покрет „1 од 5 милиона“, али они још увек нису предали потписе.

„Окрњени“ Савез за Србију, без Небојше Зеленовића из Шапца и Пауновића из Параћина, који такође излазе на изборе, додуше „само“ на локалу, остаје при бојкоту. С тим што Бошко Обрадовић поручује да није за „килави“ савез који твитује, већ ће активно бојкотовати…

Под „килавим“ Савезом мисли на „Странку слободе и правде“ Драгана Ђиласа, „Народну странку“ Вука Јеремића и демократе Зорана Лутовца, које је један део посланика још раније напустио и излази на изборе у оквиру Уједињене демократске Србије.

За предају листе потребно је, иначе, 10.000 оверених потписа грађана.

Осим парламентарних, биће одржани и покрајински и локални избори у највећем броју градова и општина.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ko-je-predao-listu-ko-skuplja-potpise/