КО НЕ СТАНЕ ПЕШАКУ, ВОЗИ ДЕТЕ НА ПРЕДЊЕМ СЕДИШТУ… КАЗНЕ ОД 1000 ЕВРА

saobracajУколико 1. јануара ступи на снагу нови закон о саобраћају Србије, возачи који буду правили најтеже прекршаје мораће дубоко да завуку руку у џеп. Тако је казна од 120.000 динара, астрономска за наше услове, предвиђена за велики број прекршаја, па ће толико морати да припреми свако ко, на пример, вози дете ниже од 135 центиметара без атестираног дечјег заштитног седишта.

Законодавац је за овако репресивном казном морао да посегне јер многобројне едукативне акције и упозорења надлежних нису дали очекиване ефекте.

Са 120.000 динара биће кажњен и возач који превози дете млађе од 12 година на месту где то није дозвољено – на предњем седишту. Толико ће морати да плате и сви који управљају возилом а немају издату возачку дозволу ни за једну категорију или им је дозвола одузета због несавесног и непрописног управљања. Исти износ плаћа и возач чије је ауто искључен из саобраћаја, а он буде затечен у управљању тим возилом за време забране.

Највиша новчана казна предвиђена је и за оне који управљају возилом а у крви имају недозвољену количину алкохола – више од 1,20 до 2,00 промила. Толико ће платити и онај који надзире возача са пробном возачком дозволом, али и инструктори вожње приликом обуке као и кандидат уколико се нађе у овом нивоу алкохолисаности. Скоро хиљаду евра платиће и возачи који одбију да се подвргну утврђивању присуства алкохола или психоактивних супстанци у организму.

Возачи који прекораче брзину у насељу за више од 70 километара на час платиће, такође, 120.000 динара казну, баш као и они који возе ван насеља више од 80 километара на час у односу на дозвољену брзину. Толико ће морати да издвоје и возачи који се у зони успореног саобраћаја крећу недозвољеном брзином за више од 50 километара на час, затим они који се у зони школе или у зони „30“ крећу брзином која је за више од 60 километара на час већа од дозвољене. Драстично је пооштрена казна за обилажење возила које се зауставило на пешачком прелазу ради пропуштања пешака. И овај прекршај наплаћиваће се 120.000 динара.

„Дебело“ ће бити санкционисан и возач који не заустави возило испред пешачког прелаза на коме се налази најмање један пешак, када му је светлосним саобраћајним знаком или знаком овлашћеног службеног лица пролаз забрањен. Највећа казна предвиђена је и за оне који се не зауставе пред прелазом пута преко железничке пруге, ако је рампа спуштена или је почела да се спушта.

И они који „забораве“ да упале фарове мораће да изброје 120.000 динара. Толико ће морати да припреми и возач који као учесник саобраћајне незгоде у којој је неко повређен или погинуо, или је настала велика материјална штета, није зауставио возило.

Поред 120.000 динара изричу се и 14 казнених поена, а у случају да возач управља возилом без иједне положене категорије и ако одбије да се подвргне алко или дрога тесту, обавезно му се одузима и возило!

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ko-ne-stane-pesaku-vozi-dete-na-prednjem-sedistu-kazne-od-1000-evra/