Početna » КО ПЛАНИРА ДА ОТВОРИ ФИРМУ МОЖЕ НА ТРИ НАЧИНА: Добро размислите који је за вас најповољнији, грешка може скупо да вас кошта.

КО ПЛАНИРА ДА ОТВОРИ ФИРМУ МОЖЕ НА ТРИ НАЧИНА: Добро размислите који је за вас најповољнији, грешка може скупо да вас кошта.

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији постоји неколико различитих облика за оснивање фирме, али су три најчешћа. Проверите којој групи припадате и на основу ње сазнајте које обавезе вас чекају.1. Предузетник паушалац

Обрачунава вам се месечни порез који је целе године исти, а утврђује се на основу неколико параметара, као што су шифра делатности, старост оснивача, адреса седишта коју изаберете, област у којој је делатност и слично.

Обавеза паушалца је да води, такозвану, КПО књигу. Потребно је да пратите свој промет, а он не би смео да пређе шест или осам милиона динара. Ако пређете неки од наведених лимита, постоје унапред одређене процедуре како наставити своје пословање.

Такође, пажљиво бирајте шифру делатности, јер не могу сви да буду паушалци. Најбитнија ствар, паушалац са новцем може да располаже по слободној вољи, што значи да не мора сваки рачун да правда.

2. Предузетник који води књиге

У овом случају ви сами одређујете плату и на основу ње плаћате себи доприносе. Такође, на крају године одређујете разлику између прихода и расхода и тај износ се опорезује десет одсто.

Да би се правилно утврдила разлика, пословне књиге предузетника мора да води лиценцирани књиговођа. Предузетници који одаберу овај облик, морају да воде рачуна да не пређу лимит од осам милиона динара, јер тада улазе у систем ПДВ-а, који са собом носи нове процедуре.

На крају, са новцем се не располаже слободно, већ морате да правдате сваки трошак.

3. Друштво с ограниченом одговорношћу – ДОО

ДОО може да има једног или више оснивача. Сами себи одређујете плату, а на основу ње плаћате доприносе. Поред овога, плаћате и порез на добит 15 одсто, а она се утврђује као разлика између прихода и расхода.

@incentarhub PAUŠALAC, KNJIGAŠ ili DOO, koji oblik je najbolji? Objasnili smo paušalca i knjigaša, red je na DOO. Pratite nas. 🚀 #biznis #ideja #srbija #preduzetnistvo #pausalac #doo ♬ original sound – InCentar HubPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept