КО ТО ВОЛИ МИХОЉСКО ЛЕТО?

Пре само неколико дана смо због јесењег времена кукали што још нема грејања, док ћемо током викенда имати право Михољско лето и тражити начине да се расхладимо у најтоплијем делу дана, када ће температура у већем делу земље достизати 27. подеок.

– У другој декади октобра месеца очекује се суво, стабилно и натпросечно топло време – Михољско лето. За викенд и у првом делу наредне седмице највиша температура у већини места од 24 до 28 степени, а затим ће бити у мањем паду – наведено је у метеоролошкој најави РХМЗ.

Топло време задржаће се наредних седам дана и за сада на видику нема озбиљнијих падавина, те можете да уживате у продуженом лету. Ипак, овако суво време у октобру свакако није добро за пољопривреднике и већ ствара озбиљније проблеме.

Максималне температуре у целој Србији кретаће се од 23 до 27 степени, могуће је да на локалу достигну и 29. подеок, што је знатно изнад просека за половину октобра, када је стандардна температура око 18 степени. Изузетак ће бити Неготинска крајина, где ће температуре бити нешто ниже.

– Наступило је право Михољско лето и дошло је до пораста ваздушног притиска. У наредном периоду бићемо под снажним утицајем антициклона и то ће обезбедити да време буде ведро, суво и веома топло за ово доба године. Да смо дубоко закорачили у јесен подсетиће нас хладна јутра и ноћи. Јутра ће бити магловита, али без мраза, а разлика између јутарњих и дневних температура биће и до 10 степени. Овакве временске прилике задржаће се до 20. октобра – каже за „Блиц“ метеоролог Дорђе Ђурић.

Могућност за кишу тек у четвртак

Према речима Ђурића, у четвртак ће у већем делу Србије бити облачно, тако да је могуће да се током ноћи створе услови за слабу кишу. Свакако, антициклон под чијим смо утицајем, одговоран је за то да на наше просторе не може да допре влажна ваздушна маса са атлантика.

Шта је заправо Михољско лето?

Према подацима са стручног сајта „Метеологос“, мора да постоји изнадпросечно топли период у трајању од најмање 7 до 8 дана да бисмо могли говорити о појави „Михољског лета“ у октобру или „Златне јесени“ у новембру месецу.

– Период који се назива Михољским летом се обично јавља током октобра (у било ком делу месеца), мора бити стабилан (АЦ стање), сув и са температурама изнад просека за октобар месец или одређену декаду у том месецу, и мора трајати најмање 7-8 дана. Дани су претежно сунчани и топли, а јутра релативно свежа и са могућим честим маглама, посебно у котлинама и низијама. Минималне температуре се у већини дана Михољског лета најчешће крећу у распону од 8 до 14 степени, а максималне дневне од 22 до 26 степени. Ово су типичне карактеристике Михољског лета, а све остало спада у неко просечно стање које се никако не може сматрати Михољским летом – наводи се на овом сајту.

Најтоплије Михољско лето било је 1932. године

Иако нам након хладних дана ове више температуре делују као тропске, најтоплији октобарски дан свих времена у Београду био је 2. октобар 1932. године, када је измерено чак 34,7 степени.

Еспресо

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ko-to-voli-miholjsko-leto/