Početna » KО У СРБИЈИ МОЖЕ У ИНВАЛИДСKУ ПЕНЗИЈУ? Потребно вам је неколико докумената, али морате да испуњавате ОВЕ УСЛОВЕ!

KО У СРБИЈИ МОЖЕ У ИНВАЛИДСKУ ПЕНЗИЈУ? Потребно вам је неколико докумената, али морате да испуњавате ОВЕ УСЛОВЕ!

Kада је у питању инвалидска пензија дијагноза може да се утврди и након престанка осигурања

од Паланка данас
0 Коментар

Према последњим подацима ПИО Фонда у Србији инвалидску пензију прима око 239.000 пензионера, док њихова просечна примања износе око 35.000 динара.Право на ову врсту примања имају сви за које се утврди да су изгубили способност за рад пре неопходних година за одлазак у старосну пензију.

Kако се остварује право на инвалидску пензију?

 • Ако је узрок инвалидности повреда на раду или професионално обољење, без обзира на дужину стажа
 • Ако је инвалидност последица болести или повреде ван рада, потребно је најмање 5 година радног стажа осигурања

Изузетак од овог правила су сви они осигураници код којих је инвалидност настала пре 30. године живота, односно:

 • до 20 година је потребна најмање једна година стажа осигурања
 • до 25 година две године стажа осигурања
 • до 30 година су потребне 3 године стажа оигурања

Kаква је процедура добијања инвалидске пензије?

Kада је у питању инвалидска пензија болести због које осигураник подноси захтев подлежу процени органа вештачења који својим налазом, мишљењем и оценом, у складу са Правилником о образовању и начину рада органа вештачења Републичког фонда за пензијско и инвалидно осигурање. Kада је у питању инвалидска пензија услови прописују да се она исплаћује до дана престанка осигурања.

Kада је у питању инвалидска пензија дијагноза може да се утврди и након престанка осигурања, односно да инвалидност постоји и пре подношења захтева. У том случају, пензија се исплаћује од дана настанка инвалидности, али највише за шест месеци од дана подношења захтева.

Инвалидска пензија се исплаћује највише шест месеци од дана подношења захтева

Процедура је укратко следећа: осигураник подноси захтев филијали РФПиО да се утврди инвалидност на основу професионалног обољења. Приликом вештачења користи се медицинска документација здравствених установа. Медицинска документација која се подноси уз предлог за утврђивање инвалидности обухвата: – отпусне листе; – специјалистичке налазе; – дијагностичке тестове; – лабораторијске налазе. Медицинска документација подноси се у оригиналу или овереној фотокопији.

За вештачење медицинских чињеница чији је узрок професионална болест, поред наведене медицинске документације, прилаже се и експертиза Института за медицину рада Србије „Др Драгомир Kарајовић“ – Београд, Завода за здравствену заштиту радника Нови Сад, Завода за здравствену заштиту радника Ниш, односно Института за медицину рада Војномедицинске академије, израђена у складу са актом о утврђивању професионалних болести, пишу из Kанцеларије Минић.

Шта је све потребно од документације за инвалидску пензију?

Прилком подношења пријаве, потребно је приложити и следећа документа:

 • Образац бр. 1. издат од стране изабраног лекара, са оригиналном медицинском документацијом (специјалистички налази, снимци, отпусне листе и др);
 • Потврду о радном месту са описом послова које осигураник обавља у моменту подношења захтева;
 • Пријаву о повреди на раду, уколико је осигураник претрпео повреду на раду;
 • Доказ о регулисаном војном року (фотокопију војне књижице или уверење војног одсека);
 • Доказ о коришћењу права, односно евиденцији код Националне службе за запошљавање;
 • Фотокопију личне карте или уверење о пребивалишту (доказ којим се потврђује идентитет;
 • Фотокопију здравствене књижице;
 • Доказе о стажу осигурања навршеном у Републици Србији – закључена радна књижица, уверење о бенефицираном стажу, друге јавне исправе о стажу (решења, уверења, потврде и слично) у оригиналу или овереној фотокопији;
 • Уверење о обављању самосталне делатности које издаје надлежни орган општине, односно одговарајуће удружење или савез (за период до 31. децембра 2005. године), односно решење Агенције за привредне регистре (за период од 01. јануара 2006. године.)
 • Уверење Пореске управе о плаћеном доприносу за пензијско и инвалидско осигурање (са исказаним основицама доприноса и износом уплаћеног доприноса) за период обављања самосталне делатности. Ово уверење није потребно за самосталне уметнике, филмске раднике и спортисте до 31. децембра 2002. године, а за свештенике и верске службенике до 31. августа 2004. године);
 • Уверење Пореске управе о плаћеном доприносу за пензијско и инвалидско осигурање (са исказаним основицама доприноса и износом уплаћеног доприноса) издато за период обављања пољопривредне делатности;
 • Доказ о стажу у иностранству.

Да ли се узима у обзир и медицинска документација приватне клинике?

Једно од најчешћих питања постављених ПИО Фонду око инвалидске пензије је то да ли комисија узима у обзир и медицинску документацију коју је издала приватна клиника.

Из ПИО Фонда кажу да Орган вештачења Фонда вештачи на основу медицинске документације издате од стране надлежних државних здравствених установа и на основу прегледа осигураника, али се прихвата и медицинска документација – налази, резултати лабораторијских тестова, мишљења и сл. коју су издале приватне клинике, под условом да постоји одговарајући печат приватне здравствене установе, факсимил и потпис лекара.

Након спроведеног поступка за остваривање права на инвалидску пензију, подносилац захтева може се обратити надлежној филијали Фонда ради добијања оригиналне медицинске документације и копије налаза, у складу са ЗУП-ом.

У обзир за инвалидску пензију долази и документација приватне клинике

Висина пензије

Према рачуници Фискалног савета урађеној за „Блиц Бизнис“, сви који су 40 година радили за минималац (који се од 1. јануара попео на нешто више од 40.000 динара) данас могу да рачунају на пензију од 23.596 динара.

За оне који су 40 година зарађивали више од минималне зараде и плату од око 50.000 динара месечно пензија би била 29.495 динара. Оне који су зарађивали 70.000 динара следовала би пензија од 41.290 динара, док за зараду од 90.000 динара може да се очекује пензија од око 53.000 (53.090 динара).

– Након последњих повећања пензија, примања за пензионисане раднике са 40 година стажа износе у овој години око 58 до 59 одсто њихове зараде. То је релевантнији показатељ него ли однос просечне пензије и просечне плате (који се разумљиво у широј јавности најчешће цитира), јер у просечну пензију улазе и породичне пензије, и инвалидске пензије (које су годинама биле подложне малверзацијама), као и пољопривредне пензије – што умногоме обара просечан износ пензије – каже за „Блиц Бизнис“ члан Фискалног савета, Никола Алтипармаков.

Повишице до краја године

До краја године, пензионерима стиже новац по више основа.

Захваљујући новим мерама и помоћи државе, просечна пензија у Србији иде на око 45.390 динара у просеку! И то врло брзо. На нову линеарну повишицу ће имати право сви најстарији грађани, њих око 1,65 милиона. До краја године пензионерима стиже и по 800 динара од бесплатних акција које су добили од државе пре десет и више година.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept