КОЈА ДОМАЋИНСТВА ИМАЈУ ПРАВО НА ПОВЛАШЋЕНУ ЦЕНУ СТРУЈЕ ?

Крајем првог или током другог квартала ове године, планира се доношење уредбе којом ће административно бити повећан број енергетски угрожених купаца. То би значило да ће, уместо досадашњих око 70.000 угрожених купаца, убудуће овакве повољности моћи да користи три пута већи број домаћинстава.

Помоћник министара рударства и енергетике Зоран Илић је навео да ће на тај начин бити снижени рачуни за електричну и топлотну енергију или за гас. Он је гостујући на РТС-у рекао да је Министарство рударства и енергетике заједно са Светском банком урадило анализу која је показала да ће готово 200.000 домаћинстава стећи статус енергетски угроженог купца, као и да нова уредба проширује то право на коришћење топлотне енергије.

– Сви социјално угрожени грађани, примаоци дечјег додатка и других социјалних накнада, моћи ће да стекну статус енергетски угроженог купца. Увели смо и нови основ, здравствени критеријум, према коме уколико имате члана домаћинства који због болести мора да буде стално прикључен на апарате и неопходна му је електрична енергија за одржавање у животу, такво домаћинство без обзира на материјални статус Електродистрибуција неће искључити са система – објаснио је Илић.

Да би се стекао статус енергетски угроженог купца морају бити испуњени одређени услови – за домаћинства са једним чланом сада износи 15.115 динара, а планирано је повећање на 18.258 динара. За домаћинства која имају шест и више чланова, са 36.338 динара планирано је повећање на више од 70.000 динара.

– Прошле године је 68.120 домаћинстава искористило право за умањење рачуна и овом уредбом омогућавамо да већи број њих снизи рачуне, али не само за електричну енергију или гас, како је до сада био случај, већ и за топлотну енергију – рекао је Илић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/koja-domacinstva-imaju-pravo-na-povlascenu-cenu-struje/