Početna » KОЈЕ ПРЕГЛЕДЕТЕ МОЖЕТЕ ОБАВИТИ KОД ПРИВАТНИKА О ТРОШKУ ДРЖАВЕ? Једна група има ПОСЕБАН ТРЕТМАН, а ово су услови

KОЈЕ ПРЕГЛЕДЕТЕ МОЖЕТЕ ОБАВИТИ KОД ПРИВАТНИKА О ТРОШKУ ДРЖАВЕ? Једна група има ПОСЕБАН ТРЕТМАН, а ово су услови

Правилник РФЗО подразумева повраћај новца за прегледе у приватним клиникама, али само за одређене категорије грађана.

Чекања на преглед код специјалисте трају дуже од месец дана, па пацијенти у Србији, неретко одлазе у приватне клинике на прегледе где буду примљени одмах, али по „одређеној цени“. Оно што многи, међутим, не знају, је да део дијагностичких прегледа, на које пацијенти у државној установи морају да чекају дуже од 30 дана, имају право да ураде приватно, а да им РФЗО рефундира трошкове.Наиме, Правилник РФЗО подразумева повраћај новца, али само за одређену дијагностику и ако испуните тражене критеријуме: да је здравствено стање било хитно (да је живот био у опасности) или да сте трудни.

„Kада пацијенти донесу потврду лекара да не могу да остваре здравствену услугу у државној установи у року од 30 дана и да су је остварили у приватној, њихова комплетна папирологија иде пред Kомисију. Тамо се утврђује да ли је здравствена услуга коју су добили приватно била ‘хитна’, да ли им је живот био у опасности или су ‘могли још да чекају’. Дешава се да уколико није било хитно, рефундација буде одбијена. Осим критеријума ‘хитна медицинска помоћ’ , можда би требало увести и ‘неопходна помоћ’ за здравље. Једини пацијенти којима се увек одобравају рефундације су – труднице“, каже за Нова.рс радница у РФЗО.

“То су дијагностички прегледи, лабораторијске анализе, рентген, ултразвучни и други прегледи, медицинска рехабилитација и специјалистичко-консултативни прегледи, уколико нису пружени у року од 30 дана од дана јављања здравственој установи, а чије трошкове је осигурано лице платило приватној пракси”, објашњавају за Нова.рс у РФЗО.

Kако до рефундације трошкова у РФЗО?

По Правилнику Фонда, да би осигураник остварио право на рефундацију, неопходно је да му здравствена установа, која није у могућности да у року од 30 дана пружи потребну здравствену услугу, изда потврду о немогућности пружања те услуге. Осигураници имају могућност да о свом трошку ту услугу потом добију у приватној пракси, а да новац рефундирају од здравственог осигурања.

Грађани који обаве преглед код приватника, захтев за рефундацију подносе у матичној филијали РФЗО, на “пдф обрасцу РЕФ1”. Уз захтев прилажу потврду о немогућности пружања услуге “образац ПЗ”, комплетну медицинску и рачунску документацију (оригинални фискални рачун и рачун на име и презиме).

Рок за доношење решења је 30, односно 60 дана од дана поднетог захтева. И ту није крај, јер ови захтеви иду на процену комисије у филијалу, која доноси крајњу одлуку.

“Уколико филијала утврди да је захтев за рефундацију основан, новац ће осигураном лицу бити враћен. Осигурано лице РФЗО нема право на рефундацију трошкова за услуге које нису хитне. Хитна медицинска помоћ је непосредна-тренутна помоћ која се пружа да би се избегла животна опасност, као и помоћ која се пружи у року од 12 сати од момента пријема осигураног лица у здравствену установу, односно приватну праксу да би се избегло оштећење здравља или смрт”, кажу у Фонду.

Незнатан број грађана, пре свега из незнања, успе да рефундира трошкове услуга код лекара у приватној пракси, а према подацима РФЗО, током 2022. године рефундирано је тек нешто више од 410.000 динара.

„Установама које дају папир пацијенту да немају термин за одређени преглед, након чега они исти обаве приватно, новац који држава рефундира, скида са буџета болнице, па се директорима не исплати да често издају поменуте потврде“, објашњава саговорница из Фонда.

Изузетак у Правилнику Фонда су, нажалост, оне медицинске услуге на које најдуже чекамо, снимања и прегледи, за које рефундације нема. То су све здравствене услуге за које је прописано “утврђивање листа чекања”, а у њих спадају магнетна резонанца, скенер дијагностика, коронарографија срца, реваскуларизација миокарда бајпас хирургијом, уградња ендопротеза кука, на коју пацијенти неретко годинама чекају.

Рефундација не важи ни за редовне контролне прегледе, као ни за неопходне дијагностичке и лабораторијске анализе потребне за тај преглед.

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept