четвртак, јун 20, 2024
Početna » КОЈЕ СУ СВЕ ОЛАКШИЦЕ И ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ У 2024.

КОЈЕ СУ СВЕ ОЛАКШИЦЕ И ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ У 2024.

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији је 2024. година донела значајне олакшице за предузетнике, којих према подацима Агенције за привредне регистре има 338.535. Најважнија мера уведена крајем прошле године односи се на измене уредбе о паушалном опорезивању пореза на приходе од самосталне делатности, пише Бизнис.рс.Предузетници паушалци добили су продужетак ограничења раста обавеза од десет одсто закључно са 2025. годином. Такође, почетници у пословању имају право на умањење полазне основице за рачунање пореза и доприноса за 50 одсто.

За ову годину није било нових пореских олакшица на зараде запослених. Последње измене које се примењују у 2024. години донете су у децембру 2021. године са применом од 2022. Подстицаји се остварују на принципу рефундације или ослобођења плаћања пореза на зараде и социјалних доприноса.

Једна од значајних олакшица односи се на ангажовање лица са евиденције Националне службе за запошљавање (НСЗ). Незапослена лица која су шест месеци пријављена код НСЗ без прекида могу бити ангажована са олакшицама за послодавце, који могу бити правна лица, предузетници, паушалци, или пољопривредници.

Олакшице се састоје од повраћаја плаћених давања у зависности од броја новозапослених лица, од 65 до 75 одсто пореза и доприноса. За два нова запослена са евиденције НСЗ, предузетници могу добити повраћај од 75 одсто.

Олакшице за осниваче иновационих друштава такође остају на снази. Услов је да оснивачи имају радни однос у друштву или најмање пет одсто акција или удела, а послодавац мора бити новоосновано привредно друштво које обавља иновациону делатност без повезаних лица. Олакшица важи за зараде оснивача, уз ослобођење од обавезе плаћања 100 одсто пореза и доприноса на зараду током 36 месеци од дана оснивања.

Подршку почетницима у пословању пружа и Српска фондација за предузетништво (СЕФ) кроз програм намењен стартаповима. Циљ програма је развој предузетништва кроз подршку за оснивање нових привредних субјеката, предузетника и регистрацију нових пољопривредних газдинстава. Стартаповима се сматрају предузетници, правна лица и регистрована пољопривредна газдинства која послују краће од 24 месеца у тренутку подношења захтева за кредит код партнерске банке.

Програм се одвија у сарадњи са Привредном комором Србије и пословним банкама, пружајући свеобухватну подршку за нове пословне подухвате.

Бизнис.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept