Početna » КОЈЕ УСЛОВЕ ТРЕБА ДА ИСПУНИТЕ ЗА БЕСПОВРАТНИХ 10.000 ЕВРА

КОЈЕ УСЛОВЕ ТРЕБА ДА ИСПУНИТЕ ЗА БЕСПОВРАТНИХ 10.000 ЕВРА

од Паланка данас
0 Коментар

Нови програм доделе бесповратних средстава за куће на селу ускоро креће. Држава младима сада дели и паре и то бесповратно.

Нова мера практично подразумева двоструку врсту помоћи: и кућу на селу и помоћ за покретање посла. Ево и који су услови.
Kада је реч о новом виду подршке у вредности до 10.000 евра, биће то подстицајна средства за отварање продавница, апотека, различите занатске радње (вулканизерске, за поправку пољопривредних машина…), обнову старих заната, старих воденица.

Неколико је услова које млади који желе субвенцију за кућу на селу морају да испуне:

– да подносилац пријаве нема више од 45 година

– да је држављанин Србије

– да има пребивалиште на територији Републике Србије

– да није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта и да исту нису отуђили или поклонили у претходних 5 година

Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продаваоцем непокретности није у крвном сродству; да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.

Све ове услове морају да испуне оба супружника.

Поред обавезних услова, подносиоци пријаве морају да испуне и само један од следећих услова који се односе на то да се на селу живи самостално у закупљеној кући или у породичној заједници са осталим члановима породице, затим да живи у градској средини у закупљеној непокретности самостално или са породицом и да има намеру да живи на селу.

Занимање је такође важно за остваривање овог услова, па је тако потребно поседовати формално образовање из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине или да да је просветни радник или занатлија. А друга могућност је да подносилац захтева обавља послове чија је природа таква да могу да их раде од куће на селу.

Kритеријуми за куће

Kуће које подлежу програмима Министарства за бригу о селу такође морају да прођу одређене критеријуме. Сеоска кућа мора да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга (здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза итд.).

Наравно, првенствено мора да испуњава основне услове за живот и становање.

Такође је битно да је уписана у катастар на име продавца, и да је непокретност, као и сви пратећи објекти, изграђена у складу са прописима. Последњи услов је да јој је цена у границама тржишне вредности и да кућа и помоћни објекти нису предмет судског спора.

Обавезна документа које морате да доставите у пријави, као и сам образац пријаве се могу пронаћи у документу Програма објављеном на сајту ресорног министарства за бригу о селу.

Извор БлицPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept