Početna » КОЛИКА ЋЕ ВАМ БИТИ ПЛАТА КАДА СТЕ НА БОЛОВАЊУ?

КОЛИКА ЋЕ ВАМ БИТИ ПЛАТА КАДА СТЕ НА БОЛОВАЊУ?

Закон одређује да запослени имају право на накнаду зараде за време привремене спречености за рад. Разумевање права и обавеза у вези са боловањем и накнадом је кључно и за запослене и за послодавце.

од Паланка данас
0 Коментар

Закон предвиђа да запослени имају право на накнаду зараде за време привремене спречености за рад из различитих разлога.Kада се говори о накнади зараде запосленима, прво се помисли на накнаду зараде која се плаћа када радник због болести или повреде није у стању да ради. Међутим треба имати у виду да се различито плаћа накнада зараде када је болест или повреда због које је настала спреченост за рад узрокована обављањем посла на радном месту, у односу на накнаду зараде због болести или повреде ван рада.

  • Боловање за болест или повреду ван рада утврђује: за првих 60 дана изабрани лекар, од 61. дана боловање оцењују лекарске комисије филијале РФЗО.
  • Kод болести или повреде ван рада, првих 30 дана боловање плаћа послодавац, а од 31. дана боловање плаћа филијала РФЗО.
  • Боловање због болести или повреде ван рада плаћа се у висини 65% од основице и на терет послодавца, и на терет РФЗО, с тим да се на различит начин утврђује основица за обрачун наканде зараде коју плаћа послодавац у односу на накнаду коју исплаћује РФЗО. О томе ћемо писатии у претпоследњем поглављу овог текста.

Боловање или повреда ван посла:
Kада је запослени неспособан за рад због болести или повреде, обезбеђује се накнада зараде. Неопходно је направити разлику између случајева у којима је болест или повреда повезана са радом и оних који се дешавају ван посла. За последње, накнаду до 30 дана плац́а послодавац, а након тога РФЗО (Републички фонд за здравствено осигурање). Накнада износи 65% основне плате.

Боловање или повреда на раду:
У случајевима када је болест или повреда у вези са радом, послодавац исплац́ује пуну накнаду зараде од почетка одсуства до престанка радног односа. По престанку радног односа, РФЗО наставља са надокнадом на основу процене медицинских радника.

Породиљско одсуство:
Запослени у трудноц́и имају право на накнаду зараде за болест или компликације везане за трудноц́у. Првих 60 дана процену врши изабрани лекар (гинеколог), а потом РФЗО. Накнада износи 100% основне плате.

Брига о болесном члану породице:
Запослени имају право на накнаду зараде када збрињавају болесног члана породице. Дужина одсуства зависи од тежине болести или повреде, а РФЗО плац́а 65% основне зараде.

  • у сваком појединачном случају болести, односно повреде, боловање траје најдуже до 15 дана, а првостепена лекарска комисија РФЗО може да продужи најдуже до 30 дана. Ако је оболели, односно повређени члан уже породице старији од седам година живота, а није тешко телесно или душевно ометен у развоју, лекар цени боловање најдуже до седам дана, а првостепена лекарска комисија може до 14 дана најдуже. Изузетно од свега наведеног, у случају тешког оштећења здравственог стања детета до навршених 18 година живота због тешког оштећења можданих структура, малигне болести, или другог тешког погоршања здравственог стања детета, другостепена лекарска комисија Републичког фонда може, на предлог здравствене установе која обавља здравствену делатност на терцијарном нивоу здравствене заштите у којој се дете лечи, а по упуту изабраног лекара, продужити право на накнаду зараде због неге члана уже породице и дуже од наведених лимита у трајању. Kонтрола се обавља на сваких 6 месеци.
  • Првих 30 дана боловање плаћа послодавац, а од 31. дана боловање плаћа филијала РФЗО.
  • ово боловање се плаћа у висини 65% од законске основице.

Изузетак: у погледу исплатиоца-боловање због неге детета до три године старости-од првог дана плаћа РФЗО, такође 65% основице. Према томе, послодавац уопште не плаћа накнаду зараде за боловање које је отворено због неге члана уже породице до 3 године старости.

Донирање органа:
Добровољно давање органа, ткива или ц́елија (искључујуц́и крв) даје право запосленима на накнаду зараде. РФЗО обезбеђује 100% основне зараде за време одсуства.

У пратњи болесне особе:
Запослени могу да примају накнаду зараде када прате члана породице на лечењу или прегледу у другом месту. РФЗО покрива 65% основне плате након првих 30 дана.

Обрачун основице за накнаду зараде укључује у обзир просечну зараду у претходних 12 месеци. Ако накнаду исплац́ује послодавац, то укључује плате од тог конкретног послодавца. Насупрот томе, РФЗО узима у обзир све зараде свих послодаваца у том периоду. Различите врсте прихода од запослења, као што су плате по основу учинка и друге бенефиције, такође се узимају у обзир приликом израчунавања основице.

Каматица


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept