петак, јун 21, 2024
Početna » КОЛИКЕ ЋЕ БИТИ ДИВИДЕНДЕ НА БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ: Заказане скупштине Телекома, НИС-а и Аеродрома

КОЛИКЕ ЋЕ БИТИ ДИВИДЕНДЕ НА БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ: Заказане скупштине Телекома, НИС-а и Аеродрома

од Паланка данас
0 Коментар

Београдска берза практично је „затрпана“ најавама о одржавању скупштина домаћих акционарских друштава, али за највећи број грађана кључне су седнице у три компаније – НИС-у, Телекому Србија и Аеродрому Никола Тесла, пошто су то предузећа у којима поседују бесплатне акције.Још занимљивије је питање колику ће дивиденду исплатити ове године, поготово пошто је НИС прошле године поставио сопствени рекорд исплатом 121,8 динара нето по акцији док је на рачуне грађана са бесплатним акцијама Телекома Србија легло по 7,14 динара по акцији у нето износу.

Аеродром није исплатио дивиденду од 2019. године – али ове године свакако има простора за исплату, пошто је нето добит порасла готово 10 пута.

После рекордне 2022. године, профит НИС је и више него преполовљен, али далеко да је скроман – а та компанија једина је од три чије бесплатне акције поседујемо која је већ објавила колико ће издвојити за дивиденду.

Нето добит НИС-а у 2023. години износила је 44,2 милијарде динара, за разлику од 2022. када је профит достигао за наше прилике вртоглаве 92,4 милијарде динара. То се одразило и на дивиденду – док су прошле године исплаћена рекордна 143 динара бруто дивиденде по акцији, ове године „зарада“ од НИС-а биће скромнија.

„Одобрава се исплата дивиденди акционарима НИС-а … у укупном бруто износу од 10,48 милијарди динара, односно бруто износ по акцији од 64,26 динара у року од шест месеци од дана доношења Одлуке (о расподели добити)“, стоји у тексту тог документа о коме ће Скупштина акционара НИС одлучивати на седници 27. јуна.

Истога дана када буду заседали акционари НИС – 27. јуна – биће одржана и скупштина Акционарског друштва Аеродром Никола Тесла Београд (АНТБ), предузећа чији је задатак да прати извршење обавеза по Уговору о концесији са француским ВИНЦИ-јем.

То предузеће последњи пут је исплатило дивиденду 2019. године и то пошто је годину дана раније заживела концесија, па су сви власници бесплатних акција Аеродрома добили по 1.300 динара нето на име дивиденде.

Од тада, никаква дивиденда није легла на рачуне малих акционара, али се у 2023. ситуација свакако променила набоље када је реч о АНТБ – пошто је укњижена нето добит од 237,11 милиона динара, што је десетоструко више од прошлогодишњих 20,23 милиона динара. То говори да АНТБ има простора да исплати макар симболичну дивиденду, с обзиром на то да је зарада по акцији у 2023. износила 6,77 динара за разлику од 0,58 динара у 2022. години.

Телеком Србија заказао је Скупштину акционара за 28. јун – дан после својих „колега“ из НИС и АНТБ. На дневном реду је и одлучивање о усвајању Одлуке о расподели добити по финансијским извештајима за 2023. годину, али за сада нису јавно доступни ни текст предлога те одлуке као ни финансијски извештаји Телекома Србија.

У 2022. добит Телекома Србија износила је 13,37 милијарди динара, а та компанија исплатила је 7,14 динара нето дивиденде по акцији. Уколико задржи исти однос нето добити и дивиденде, то би значило да власници капитала треба да рачунају на око 18 динара нето дивиденде.

бизнис.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept