среда, мај 29, 2024
Početna » КОЛИКИ ЈЕ ЖИВОТНИ ВЕК У СРБИЈИ? Изненадићете се кад видите цифру,ево који је народ убедљиво на првом месту и зашто

КОЛИКИ ЈЕ ЖИВОТНИ ВЕК У СРБИЈИ? Изненадићете се кад видите цифру,ево који је народ убедљиво на првом месту и зашто

Просек Европске уније је 81,5 година

од Паланка данас
0 Коментар

Најновији подаци статистичког завода Евростат показују да људи у Шпанији живе у просеку 84 године, па ова медитеранска земља има најдужи животни век међу 27 земаља Европске уније. У Србији статистика је доста другачија.Аналитичари сматрају да је за овакав животни век Шпанаца заслужна медитеранска исхрана богата воц́ем, поврц́ем, рибом и маслиновим уљем. Такође, због бројних сунчаних дана и пријатне климе, становници ове земље више времена проводе на отвореном бавец́и се физичким активностима.

– У медитеранским земљама много нам је стало до дружења, па излазимо чешц́е него људи у нордијским земљама, који нас премашују по БДП-у – каже Мануел Ангуита, председник Шпанског удружења кардиолога.

На другом и трец́ем месту су Италија, где људи живе у просеку 83,8 година, и Малта са очекиваним животним веком од 83,6 година.

Просек Европске уније је 81,5 година. Очекивани животни век мањи је у Пољској, Словачкој, Литванији, Мађарској, Румунији и Летонији, а следе Бугарска, где је просечан животни век 75,8 година. У Србији, људи живе далеко испод просека Европске уније, односно 73 година.

Аналитичари у Шпанији сматрају да на дужи животни век Шпанаца утиче и чињеница да мање пију жестока алкохолна пиц́а, да имају солидно јавно здравље, да деценијама нису водили ратове и да тамошња политика има за циљ да смањи број саобрац́ајних несрећа.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept