Početna » Колико чаша алкохолних пића недељно вас доводи у ризик од болести срца?

Колико чаша алкохолних пића недељно вас доводи у ризик од болести срца?

Мушкарци који попију 15 алкохолних пића или више недељно, као и жене које у истом период попију осам или више часа алкохола имају већу шансу да се разболе од кардиоваскуларних болести.

од Паланка данас
0 Коментар

То показује ново истраживање представљено на недавном годишњем научном скупу Амерчкоиг колеџа за кардиологију, јавља портал Сајенс дејли.


Како се наводи, мушкарци из ове групе имају 33 процента већу вероватноћу да се разболе у односу на оне који пију умерено – три до 14 пића седмично, док жене имају чак за 45 процената више изгледа да се разболе од болести срца у односу на оне које конзумирају три до седам алкохолних пића седмично.

„Међу женама је распрострањено мишљење да нису у опасности од срчаних проблема све до дубоке старости, али ова студија указује на то да су оне које пију веће количине алкохола у перманентном ризику, без обзира на године старости“, каже један од учесника пројекта кардиолог Џамал Рана.

Он додаје да су резултати испитивања изненађујући јер указују на то да су жене изложене опасности од алкохола у много већој мери него што се мислило.
Резултати истраживања којим је, током четири године, анализирано више од 400.000 мушкараца и жена склоних уживању алкохола указују на пораст опасности од алкохола, нарочито код млађих особа. Такође, добијени подаци упозоравају и на то да је конзумирање алкохола, као и неконтролисано опијање значајно повећано међу женама у односу на претходне деценије.

Научници сматрају да прекомерно узимање алкохола директно утиче на повећање масти у крви, што у комбинацији са већим бројем откуцаја срца убрзава процес зачепљења артерија.

Током дужег низа година, тврде медицински стручњаци, алкохол утиче на издуживање, увећавање и слабљење срчаног мишића, што чини да срце пумпа крв са мањом ефикасношћу, па се ризик од кардиоваскуларних болести знатно повећава.

Према подацима Светске здравствене организације, неумерено конзумирање алкохола може бити узрочник више од 200 различитих врста болести, међу којима су и болести јетре, неки облици рака, као и туберкулоза.

Подаци показују да од алкохолизма у свету болује око један проценат глобалне популације и да су проблеми везани за претерано конзумирање у свету највише изражени у Русији и Аустралији.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept