Početna » КОЛИКО ДУГО ПЕНЗИОНЕРИ УЖИВАЈУ У ПЕНЗИЈИ? Ово су подаци ПИО фонда

КОЛИКО ДУГО ПЕНЗИОНЕРИ УЖИВАЈУ У ПЕНЗИЈИ? Ово су подаци ПИО фонда

Разлике постоје и код појединих категорија осигураника па старосни пензионери из категорије запослених имају највише година стажа

од Паланка данас
0 Коментар

Пензије се у Србији користе све дуже, што показују и подаци Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) према којима су старосни пензионери 2008. године пензију користили 15,5 година, а 2022. чак 19 година.Притом, како се наводи, дужем коришћењу пензија су више допринеле жене будући да су оне 2008. године старосну пензију у просеку користиле 16 а 2022. године 21 годину, док је код мушкараца просек 2008. године износио 15, а 2022. 17 година.

Када је реч о просечном стажу корисника старосне пензије, он је 2008. године износио 33 године за мушкарце, а 27 година за жене, а 14 година касније мушкарци су у просеку имали годину стажа више, односно 34 године, а жене 30 година, тј. радиле су у просеку три године дуже од оних које су се пензионисале 2008. године.

У складу са претходним подацима, статистика показује и померање границе навршених година живота старосних пензионера којима је право на пензију престало због смрти, те су тако и жене и мушкарци 2008. годину старосну пензију у просеку користили до своје 75. године, а 2022. године мушкарци су користили старосну пензију до 78, а жене до 79. године живота.

Разлике постоје и код појединих категорија осигураника па старосни пензионери из категорије запослених имају највише година стажа.

Тако су 2022. године, мушкарци у просеку имали 36 година стажа, а жене 32, док су најмање стажа осигурања имали старосни пензионери из категорије пољопривредних осигураника, мушкарци просечно 22, а жене 18 година стажа.

Мушкарци, корисници старосне пензије из категорије самосталних делатности у просеку су радили 33 а жене 29 година.

С друге стране, међу корисницима старосне пензије, најдуговечнији су пољопривредници који су, према подацима за 2022., пензију примали у просеку 17 година мушкарци, односно 23 године жене, а и мушкарци и жене пољопривредници су старосну пензију користили у просеку до своје 83. године живота.

Бивши запослени су пензију користили до своје 78 године, мушкарци у просеку 17 година, а жене 21.

Статистика говори да су, према подацима за исту годину, мушкарци из категорије осигураника самосталних делатности старосну пензију примали до своје 76. а жене до 73. године живота, односно да су некадашњи предузетници у просеку најкраће примали старосну пензију, 12 година мушкарци, а жене 13 година.

У случају старосних пензионерки из категорије самосталних делатности то је чак десет година проведених у пензији мање у односу на старосне пензионерке из категорије пољопривредника, односно осам мање у поређењу са некадашњим осигураницама из категорије запослених.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept