понедељак, јул 15, 2024
Početna » КОЛИКО ЈЕ ПЛАТА БИЛО ПОТРЕБНО ЗА НОВИ АУТО У ЈУГОСЛАВИЈИ, А КАКО ЈЕ ДАНАС

КОЛИКО ЈЕ ПЛАТА БИЛО ПОТРЕБНО ЗА НОВИ АУТО У ЈУГОСЛАВИЈИ, А КАКО ЈЕ ДАНАС

Свакодневно слушамо о драматичном поскупљењу аутомобила, али и о томе како је некада било боље. Према подацима, статистици, ти се периоди знатно разликују.

Некада, у данима бивше државе, куповина новог аутомобила била је луксуз који је већина људи могла само пожети. Тада су Заставина возила доминирала југославенским путевима, а ретки су имали прилику да поседују западне моделе.Најјефтинији аутомобил на домаћем тржишту био је Yуго 45 Kорал. За Yуго је требало издвојити тадашњих 30 просечних плата, а чекање на испоруку могло је трајати месецима. Ако сте желели одређену боју, то се плаћало додатно, често испод стола, са око 100 немачких марака, пише индекс

Фиат 126, познат као „пеглица“, коштао је 19 просечних плата.

Петнаестак година касније, долазимо до времена великих продајних акција. Ренаулт је понудио програм откупа старих возила, а модел Цлио постао је апсолутни хит. У 2004. години, Цлио је био најпродаванији аутомобил, иако је био знатно напреднији од ранијих модела попут Yуга. Цена новог Цлиа без основних опција износила је око 9200 евра, што би у то вријеме било еквивалентно око 20 просечних плата, готово упола мање него за Yуга од пре 15 година.

Данашња ситуација је драстично другачија. У посљедње две године, аутомобили су знатно поскупели, а аутомобили јефтинији од 15.000 евра постали су права реткост. На пример, нови Цлио, који је сада солидан породични аутомобил, креће се од 16.790 евра за основну верзију. За модел Цлио ТЦЕ 90 Еволутион, који је често одабран, потребно је издвојити 17.790 евра, што је двоструко више него 2004. године.

Данас у Србији, неколико марки аутомобила доминира на тржишту, укључујући Волксwаген, Ауди, Опел, Шкода и Ренаулт. Међутим, цена нових аутомобила може значајно варирати, а куповина новог аутомобила у Србији често захтева од 15 до 40 просечних плата. Просечна нето плата у земљи износи око 80.000 динара, а цене нових аутомобила почињу од отприлике 11.500 евра за моделе као што је Фиат Панда 4, док луксузнији модели могу коштати преко 30.000 евра. За оне који немају привилегију да месечно зараде нето плату око 80.000 динара, они ће се одлучити за полован ауто, а по истраживању сајта „Половни аутомобили“ то је сума од 3.000 до највише 5.000 евра.

С обзиром на ове податке, поставља се питање јесу ли данашњи аутомобили стварно доступнији или то вриједи само за мањи број људи који имају пристојне плате.

индексYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept