Početna » КОЛИКО КОШТА ШКОЛОВАЊЕ ДЕТЕТА У СРБИЈИ ОД ПРЕДШКОЛСКОГ ДО ФАКУЛТЕТСКЕ ДИПЛОМЕ

КОЛИКО КОШТА ШКОЛОВАЊЕ ДЕТЕТА У СРБИЈИ ОД ПРЕДШКОЛСКОГ ДО ФАКУЛТЕТСКЕ ДИПЛОМЕ

Највише кошта школовање студента који је завршио основне студије стоматологије

од Паланка данас
0 Коментар

Школовање једне особе у Србији од предшколског до завршених студија у просеку је скупље од 34.000 евра а све зависи од тога коју средњу и факултет изабере дете.

Институт за развој и иновације објавио је истраживање према коме највише кошта школовање студента који је завршио основне студије стоматологије – готово 71.000 евра.Ненад Јевтовић из Института за развој и иновације рекао је да је студија израђена на основу макроекономских података и да су током истраживања кренули од тога колико се у Србији издваја средстава за образовање.

– Посматрали смо да је тај млади човек, високо образован, био пет година на факултету. Дакле, отишао је у продужену годину у просеку и да је дипломирао 2018. године, што значи да је кренуо у предшколско 2000. године. У том периоду од 18 година, док је дипломирао, држава, његова породица су уложили у њега 34.100 евра – рекао је Јевтовић.

Објаснио је да су цифре дошли на основу економских и статистичких података.

– Kада копате по БДП-у, дођете до производног приступа БДП-а, па видите колики је аутопут сектора образовања, то се може пронаћи у БДП-у, када се он обрачунава. На то додате колики су неформални трошкови и неформална економија коју објављује Републички завод за статистику, а односи се на сектор образовања, ту вам дођу приватни часови, преводиоци, када шаљете дете у разне школице. И на то додате још ученички и студентски стандард – колико Република Србија издваја за ученички и студентски стандард – рекао је Јевтовић.

Додао је да су након тога све то сабрали и поделили са бројем ученика уз прилагођавање са нивоом цена од 2000. до 2018. године и дошли до податка да је просечан дипломац у Србији коштао државу 34.100 евра.

Након тога су, додао је Јевтовић, извршили додатно истраживање на Универзитету у Београду.

„Додатно истраживање се односило на осам изабраних факултета са Београдског универзитета. И ту су се наше претпоставке испоставиле да трошак варира од изабраног Економског факултета где се најмање потроши новца да би се добио дипломац, кад кажем најмање, и држава и сами грађани, до стоматологије која је дефинитивно најскупља“, истакао је Јевтовић.

Објаснио је да су, према истраживању, за стоматолога са завршеним студијама потребне 53.000 евра, а када се на то дода и новац за основну и средњу школу, долази се до готово 71.000 евра.

Извор РТСPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept