Početna » KОЛИKО ПЕДОФИЛА ЈЕ РЕГИСТРОВАНО У СРБИЈИ? Бројка се стално увећава, а подаци се НЕ МОГУ ИЗБРИСАТИ

KОЛИKО ПЕДОФИЛА ЈЕ РЕГИСТРОВАНО У СРБИЈИ? Бројка се стално увећава, а подаци се НЕ МОГУ ИЗБРИСАТИ

У Регистар педофила се уписују само они који су осуђени правоснажно

од Паланка данас
0 Коментар

Све је више случајева злостављања деце. Упућени кажу да се о овој теми сада више говори, а немили догађаји када је предатор члан породице више се не гурају под тепих већ се пријављују. Према подацима Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде у Регистру педофила тренутно се налази 675 правоснажно осуђених особа. Већина њих су повратници.Јавност је недавно остала затечена вестима да је лажни монах сексуално узнемиравао девојчицу (13), затим да је отац обљубио ћерку, а онда је подводио другим мушкарцима. Предатори су често особе из најближег окружења детета – близак члан породице, пријатељ, комшија…

Полиција је недавно у наставку акције „Армагедон“ ухапсила 12 особа због сумње да су приказивали, прибављали и поседовали порнографски материјал и искоришћавали малолетнике старе између пет и 14 године за порнографију.

Све су ово случајеви који би тек требало да буду процесуирани. У Регистар педофила се уписују само они који су осуђени правоснажно. Злостављачи деце осуђени су на затворске казне од четири до 12 година. Њихов број се стално повећава. Од јула, прошле године до данас, број лица уписаних у Регистар педофила порастао је са 544 на 675.

Kо се може наћи у Регистру

Регистар педофила води се од 2015. године, а формиран је на основу Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, у јавности познат као Маријин закон.

Нека од кривичних дела због којих осуђени могу да се нађу у Регистру јесу: силовање, обљуба са дететом, недозвољене полне радње, подвођење, посредовање у вршењу проституције, искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Kако кажу у Управи за извршење кривичних санкција Регистар садржи одређене податке осуђног због лакшег препознавања и идентификације. Ти подаци продазумевају његово име и презиме, матични број, адресу, пребивалиште. У бази је и фотографија педофила, детаљи кривичног дела које је починио, казна на коју је осуђен. Ту су и подаци који указују на његове физичке караткеристике, као што су тетоваже, али и ДНK профил осуђеног.

„Подаци из евиденције воде се трајно и не могу се брисати. На податке садржане у Регистру, примењују се одредбе закона који уређују заштиту података о личности и тајности података. То значи да подаци из Регистра нису јавни“, кажу у Управи за извршење кривичних санкција.

Наводе да се подаци из евиденције могу дати суду, јавном тужиоцу и полицији у вези са кривичним поступком који се води против лица са евиденције. Такође, уз образложен захтев, подаци се могу дати и државном органу, предузећу, другој организацији или предузетнику.

Забрањен приступ деци

Особама које су у Регистру педофила забрањено је да посећују места на којима се окупљају малолетна лица (вртићи, школе…), а у обавези у да посећују професионална саветовалишта и установе.

У обавези су да обавештавају повереника (орган Управе за извршење кривичних санкција) и полицију о свакој промени пребивалишта или радног места. Особа осуђена по Маријином закону не може да обавља јавну функцију, не може да ради са малолетним лицима у школи или вртићу.

Вања Мацановић из Аутономног женског центра недавно је за Еуронеwс Србија рекла да није довољан само Регистар, већ је неопходно боље праћење лица осуђених за педофилију након изласка из затвора. Сматра да се држава не може ослонити на то да ће педофили пријавити промену радног места, места боравка.

„То немамо у нашем законодавству. Нама се серијски силоватељи понављају јер када одлеже казну затвора они се враћају и не постоји никакав обавеза државних органа да их прате, шта раде и где живе. Мислимо да је важно успоставити добар систем контроле од стране институција за оне који су осуђени и одлежали казну“, навела је Мацановић.

Закон јесте предвидео да педофили не могу да раде у установама са децом и у државним школама и вртићимо то се спроводи. Свако ко се пријави за посао у школи или вртићу дужан је да донесе потврду да није кривично гоњен.

Међутим, проблем представљају разне приватне школе – спорта, глуме, страних језика. Нико не зна колики је стварни проценат оних који пре него што ангажују инструкторе, обрате полицији или суду и провере да ли је њихов кандидат осуђиван због сексуалног злостављања деце.

Девојчица Марија Јовановић (8) коју је силовао и удавио Младен Огулинац (52) из Старих Лединаца 2010. године постала је симбол борбе против педофилије. На иницијативу њеног оца 2013. године усвојен је „Маријин закон“ који предвиђа да кривично дело педофилије не може да застари, али је предвидео и регистар педофила.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept