четвртак, јун 20, 2024
Početna » КОЛИКО РАДИМО ЗА НАМИРНИЦЕ У СРБИЈИ? Кромпир зарадимо за 10 минута, јаје за два, а најдуже се ради за овај производ

КОЛИКО РАДИМО ЗА НАМИРНИЦЕ У СРБИЈИ? Кромпир зарадимо за 10 минута, јаје за два, а најдуже се ради за овај производ

од Паланка данас
0 Коментар

Куповна моћ просечне и минималне потрошачке корпе за фебруар била је мања од августовске корпе, објавило је Министарство унутрашње и спољне трговине (МУСТ) и навело да је за покриће просечне потрошачке корпе било потребно 1,16 просечних зарада, а за покриће минималне корпе 0,60 просечне зараде.За покриће просечне потрошачке корпе у фебруару је било потребно 1,09 просечних зарада, а за покриће минималне корпе 0,56 просечних зарада.

Потрошачке цене у фебруару су у односу на пре годину дана повећане за 5,6 одсто а што се куповне моћи тиче из министарства су навели да су посматрано по градовима, у фебруару ове године, куповну моћ изнад републичког просека имали само Београд, Крагујевац, Ниш и Нови Сад.

У осталим градовима, који се статистички прате, просечна нето плата покривала је минималну потрошачку корпу, а није била довољна за покриће просечне потрошачке корпе.

Како се наводи у званичним подацима, потребно радно време за куповину литра уља чија је цена 162 динара, је 16 минута.

За килограм шећера од 115 динара, морамо ефективно да радимо 11 минута, док за месо треба да будемо на послу сат и 10 минута. Јогурт ако желимо, за њега радимо 16 минута, а ако не желимо да се одрекнемо чоколаде, спремите за рад од 2 сата и 16 минута (за килограм чоколаде).

Јаја ће нам узети 2 минута рада по комаду, док је машина за веш шест дана и седам сати. Један ЛЦД ТВ од 21.353,76 узима нам четири дана рада, а за “шкоду фабију” морамо да радимо годину дана и десет месеци.

Иначе, у фебруару 2024. године било је 19 радних дана, односно 152 радних сати. Полазећи од просечне нето зараде од 94.125 динара, сатница је износила 619,24 динара.

БЛИЦPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept