КОЛИКО У СРБИЈИ ИМА ВАТРЕНОГ ОРУЖЈА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА

Недавни масакр у тексашкој школи покренуо је широм света питање поседовања оружја у власништву цивила. На листи коју је прекјуче објавио Радио Слободна Европа, Сједињене Америчке Државе, према очекивању, либералним законима о томе у већини њихових савезних јединица, убедљиво су прве по стопи поседовања оружја на 100 становника. Мало изненађење, бар за нас, јесте распоред осталих држава; на другом месту је Јемен, а треће деле Србија и Црна Гора. Треба ли да се замислимо, уколико (и колико) је ово тачно.

У Националној асоцијацији за оружје Србије, позивајући се на званичне податке нашег МУП-а, кажу да је 2012, 2013. године у нашој земљи било 1.150.000 регистрованог разног оружја, али да подаци од прошле године говоре да је тај број спао на 900.000.

– Последњи званични податак из МУП-а је био да је тај број 916.000, али свакодневно опада јер много више људи предаје оружје у корист државе, одриче га се, а много мањи број набавља ново оружје.

– По неким проценама, након ратних дешавања деведесетих, војничко оружје су неки задржали за себе, али је у међувемену било 7,8 легализација и разних акција одузимања тог оружја, и позивања да се оно врати, и велики број тога је враћен. Остало је, можда, код неких криминалних група које се, иначе, баве илегалним оружјем.

Kако нам објашњавају у овој асоцијацији, ако Србија има 7 милиона становника, онда имамо 12 цеви на 100 становника, што је како кажу далеко мање од онога како су то представили западни медији.

У Европи је најнаоружанија Финска, а затим Швајцарска. Чак и међу бившим републикама Југославије ми смо испод. На првом је Словенија, на другом Хрватска, на трећем Босна, на четвртом Црна Гора, на петом смо ми, испред Македоније. Да поновимо, причамо само о легалном оружју – кажу нам у Националној асоцијацији за оружје Србије.

Срби у легалном поседу, како нам кажу, највише имају ловачког оружја.

– Од 900.000 више од половине је ловачко оружје. На другом месту би било оружје за личну безбедност а после спортско и има нешто колекционарског оружја. У легално оружје не спада оно које користе органи реда попут полиције, оно се и не третира Законом о оружју и муницији. Њиме се третира само оружје код грађана. То значи да закон третира физичка лица, правна лица – агенције за обезбеђење, стрелишта, стрељане, стрељачке клубове, музеје…

Kо може да поседује оружје регулисано је Законом о оружју и муницији, и по њему свако ко жели оружје у посед, мора да испуни 9 услова.

– Да је физичко лице пунолетно, да је држављанин Републике Србије или стално настањен странац, да је здравствено способан за ношење оружја, да прође лекарски преглед, да није правоснажно осуђиван на казну затвора за кривична дела, да није прекрајно кажњаван у последње 4 године због реда и мира и за прекршај о Закону о оружју и муницији. Четврти услов је да испуњавају безбедносно оперативне провере, затим да је лице обучено за руковање оружјем током 20 часова теоријског и практичног рада са оружјем, за ловачко оружје да је ловац, за спортско да је активан члан , и да има услове за безбедан смештај и чување оружја – наводе у асоцијацији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/koliko-u-srbiji-ima-vatrenog-oruzja-po-glavi-stanovnika/