КОЛИКО ВАМ ТРЕБА ДА СЕ ЗАРАЗИТЕ КОРОНОМ У ОДРЕЂЕНОЈ СИТУАЦИЈИ-ПОГЛЕДАЈТЕ МАТЕМАТИЧКИ ПРОРАЧУН

Kакве су шансе да се неко зарази вирусом корона, зависи од бројних фактора. Од тога колико је дуго та особа била изложена вирусу, односно колико је времена провела са зараженом особом, у каквим условима, до тога што су радили и слично.

Доктори су већ безброј пута истицали да је потребно држати размак од барем метар и по, носити маску, често проветравати просторије, прати руке, дезинфикобати површине које се најчешће додирују и слично.

Но с доласком хладнијих дана све више времена проводимо у затвореним просторима, а тешко је проценити је ли се неко закашљао због сувог ваздуха, обичне прехладе или је то један од симптома болести узрокована вирусом корона.

Стога су се математичари с МИТ-а одлучили позабавити проблемом ширења вируса те су осмислили комплексан математички модел који симулира динамичност флуида, односно вируса у капљицама у неком простору.

Kако је сама математичка формула изузетно комплексна, МИТ-евци су одлучили направити интернет страницу која је (релативно) једноставна за кориштење, а која може помоћи обичним људима да израчунају какве су им шансе за заразу.

На овој страници потребно је испунити образац, односно одговорити на низ питања о самој просторији, условима у њој, броју људи који се у њој налази, као и томе шта особе раде.

Научници су за потребе те странице у једначину уврстили само једну особу заражену короном. Јасно је да ће више заражених значити и већу шансу за заразу.

Иако се питања могу чинити необичнима, јер од корисника траже одговоре попут висине плафона, врсте климатизацоног система и слично, исплати се издржати и одговорити на све до краја.

Тако примерице, седе ли у соби величине 20 метара квадратних две особе, које разговарају без заштитних маски, уз затворене прозоре и без неког посебног система вентилације, ситуација ће постати несигурна након мање од сат времена. У преводу, довољно је сат времена да се заразите у таквим условима.

Наравно, треба напоменути да је то само модел, симулација развоја ситуације у савршеним условима. А сви знамо да стварни живот баш тако и не функционира.

Линк https://indoor-covid-safety.herokuapp.com/?units=metric

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/koliko-vam-treba-da-se-zarazite-koronom-u-odredjenoj-situaciji-pogledajte-matematicki-proracun/

1 comment

  1. Lepo je što ima na Srpskom jeziku 😀😀😀😀😀
    Ovo je bilo malo ironično.

Komentari su onemogućeni.