КОМБИНОВАНА НАСТАВА ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ У 6 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА-ПАЛАНКА ПО ПРВОМ МОДЕЛУ

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се „Други модел“ организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава од понедељка, 1. новембра 2021. године примењује у средњим школама на територији шест локалних самоуправа – Велико Градиште, Врњачка Бања, Београд, Kула, Ниш и Шабац.

„Други модел“ наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.„Пре доношења одлуке, за сваку локалну самоуправу разматрани су општа епидемиолошка ситуација, подаци из надзора о оболевању од ковид-19 код ученика и наставника, као и подаци о утврђеним кластерима оболелих, односно броју одељења и група која су прешла на други и/или трећи модел наставе услед оболевања ученика“, наводи се у саопштењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Додаје се да се у свим осталим основним и средњим школама у Србији примењује „Први модел“ организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ у недељи од 21. октобра до 28. октобра 2021. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 4.388 (0,57%) оболелих.

У основним и средњим школама на територији Републике Србије, укупно је 102 (0.25%) одељења (16 и мање ученика), која су због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног рада на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.

Укупно је 998 (2.45%) одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 143 (0.35%) група у којима се из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана, саопштило је ресорно министарство.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kombinovana-nastava-za-srednjoskolce-u-6-lokalnih-samouprava-palanka-po-prvom-modelu/