Početna » KОМЕ ПРИЈАВИТИ И KОЈЕ СУ KАЗНЕ ЗА ОНЕ KОЈИ НЕ KОСЕ АМБРОЗИЈУ? Људи у проблему и у ОKТОБРУ

KОМЕ ПРИЈАВИТИ И KОЈЕ СУ KАЗНЕ ЗА ОНЕ KОЈИ НЕ KОСЕ АМБРОЗИЈУ? Људи у проблему и у ОKТОБРУ

Период клијања и цветања траје током целог пролећа, лета и све до почетка јесени

од Паланка данас
0 Коментар

Обавезу уништавање амброзије поред надлежних државних органа имају грађани и правна лица.

Државне службе у локалу надлежне су за уништавање амброзије на јавним површинима док је обавеза грађана да на својим парцелама униште ову биљку алерген.Обавезу уклањања амброзије има свако правно или физичко лице које је власник пољопривредног или грађевинског земљишта на коме се утврди присуство ове биљке. На пољопривредним површинама, сузбијање се успешно обавља с неколико различитих хербицида у зависности од усева. У урбаним срединама, амброзија се најчешће сузбија механички – кошењем.

У супротном предвиђене су казне које се крећу од 15.000 па и до 150.000 динара. Висина казна је у надлежности локалних самоуправа, а зависи и од тога колика је парцела у питању и да ли се ради о физичком или правном лицу.

Грађани могу пријавити поља амброзије надлећним локалним комуналним сужбама.

Уредба о мерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзија (Амбросиа артенисиифолиа Л.) донета је 2006. године. Међутим, овај проблем није решен, већ је напротив све израженији.

Период клијања и цветања траје током целог пролећа, лета и све до почетка јесени, а период сузбињања траје од јуна до септембра, али се негативни ефекти амбозије се због временских прилика могу осетити и током октобра.

Иако локалне комуналне службе ширим Србије раде на сузбијању то и даље није довољно.

О томе сведоче и подаци Агенције за заштиту животне средине. Током 2022. године у периоду цветања било 5.045 полена амброзије по метру кубном ваздуха, а 2023. године тај број је 8.000 полена зрна. Тако је прошле године овај полен је 29 дана био у прекограничним вредностима, а ове године је чак 45 дана.

У Новом Саду се од 2003. године амброзија организовано сузбија са јавних површина на градском подручју и у приградским насељима. Пољопривредни факултет и Природно-математички факултет у сарадњи са Градом Новим Садом и ЈKП „Градско зеленило“ Нови Сад, успели су да третирају више од 60 одсто површина и значајно смање бројност амброзије сли и даље велика количина полена пристиже на градско подручје са пољопривредних површина.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept