КОН: ДЕЦА У ШКОЛЕ САМО СА ТРОСЛОЈНИМ МАСКАМА

Епидемилог Предраг Кон рекао је поводом почетка нове школске године да је у школама обавезно ношење маски, и то не једнослојних платнених – већ трослојних.

„Највероватније ће се одржавати комбинована настава. За ученике од петог до осмог наизменично ће се ићи на наставу на даљину. То ће свака школа одредити. Овде треба нагласити онај медицински део, а то је обавезно ношење маски. То не треба да буду једнослојне платнене маске, већ трослојне маске. То је врло важно и није свеједно. Уколико се мере буду поштовале онда неће морати да се ради потпуна изолација сваког одељења у које уђе вирус“, рекао је Кон за тв Пинк.

Дан касније он је демантовао информацију, коју су пренели поједини медији, да маске морају бити трослојне.

„Морам оштро да демантујем те написе. Никада нисам рекао да једнослојне маске не могу да се користе. Ништа се није променило од 11. августа када смо јасно рекли да деца и наставници у школи могу да користе било које маске – хируршке, епидемиолошке, платнене маске“, рекао је Кон.
Истиче да је поменуо у једној ТВ емисији да је боље користити вишеслојне платнене маске, које имају два платнена слоја и између шифон, и да таква маска може да замени хируршке маске.
„Маске више служе за онога ко долази у школу а да не зна да је заразан и да може да зарази друге. Он, као и сви остали, мора да носи маске. Та маска коју заражени носи штити осталу децу. Остали такође носе маске“, навео је он.
Кон је за ТВ Хепи рекао да сви морамо да схватимо да ће вирус ући у школе, али да се мерама превенције може спречити његово преношење и ширење унутар школе.
Децу, наставља, треба научити да морају да носе маску. Они је могу скинути док седе у школској клупи, јер ће бити на дистанци са другом децом.
Маску ће поново морати да ставе када одлази до тоалета, на великом одмору. Мораће да их носе и у школском дворишту ако су збијени једни уз друге.
„Ако скидају маске мора да се дрежи дистанца, а то је тешко обезбедити“, закључио је он.

Да ли ће ваша деца од 1. септембра у клупе или ћете изабрати онлајн школу?

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kon-deca-u-skole-samo-sa-troslojnim-maskama/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Ивана Николић on 18/08/2020 at 11:03

  Ићи ће у школу нормално и без маске као да није ништа ЈЕР И НИЈЕ НИШТА!
  POJAVA ODAVNO POZNATA U MEDICINI….
  Primoravanje osoba koje NISU bolesne da se ponašaju kao da jesu – da nose maske, drže (anti)socijalnu distancu i ostaju kod kuće, predstavlja mentalno oboljenje poznato kao Minhauzenov sindrom preko posrednika (MSBP). Reč je o poremećaju u kom negovatelj izaziva povrede ili simptome bolesti kod osoba koje su pod njegovom negom, poput dece ili starih osoba, i intenzivno traži za njih lekarsku pomoć, podvrgavajući ih bolnim i neprijatnim testovima. Karakteristično za takve ljude jeste i lažiranje laboratorijskih analiza i nalaza lekara. Njihovi štićenici neretko se ozbiljno razboljevaju, upravo zbog takvih postupaka.

  U slučaju izlažirane pandemije koronavirusa, negovatelji su vlasti koje fabrikuju, preuveličavaju i izazivaju zdravstvene probleme kod građana.

  • Sandra on 17/08/2020 at 23:13

  Ma daj molim te jos treba i terati decu da se traumiraju pod maskama dok traju casovi. BOZE GOSPODE… sa vase strane je totalno neprofesionalno, epidemija jos traje sve vise i vise zarazenih a vi pustate decu u skolu. Meni je detetov zivot bitniji. Kraj.Strasno… strasno..

  • Penzioner on 17/08/2020 at 21:08

  Stize nas neko prokletstvo …neko zbog nekoga sedi kod kuce i place ni kriv ni duzan…sad placu svi i ko zna sta vas jos ceka u skoli

 1. da su samo maske u pitanju…., da pustimo decu u skolu pod maskama??? ili da budu pokusni kunići da bi neko video šta će se dešavati?? NE!

  • Miodrag on 16/08/2020 at 15:46

  To je u redu, ali isključivo o trošku države. Sve drugo je besmislica.

Komentari su onemogućeni.