КОН: „НОШЕЊЕ МАСКИ У УЧИОНИЦАМА ЈЕ ПРЕДЛОГ“

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да поводом почетка наредне школске године постоји предлог да се настава организује у школама, тако што би ученици од првог до четвртог разреда имали по четири часа дневно од 30 до 35 минута, уз одмор између часова од по 20 минута, са дезинфекцијом, уз то да буде само до 15 ученика по одељењу.

Кон је за РТС изјавио да ће то бити генерални предлог за почетак школске године, а да ће се највероватније оставити школама да појединачно у складу са могућностима и потребама организују наставу.

„Ношење маски је предлог, не помиње се у овом допису, то има смисла када се устане и иде напоље“, рекао је Кон и додао да ако има по 15 ученика у одељењу то обезбеђује дистанцу и није потребно ношење маски у учионицама за време трајања наставе.

Кон је рекао да сви показатељи указују да се епидемија смирује и да долази до смањења потенцијала преношења корона вируса, као и да је све више контролних прегледа који показују да се болест завршава и да се број оних који могу да преносе вирус се смањује.

Према његовим речима то потврђује и смањује броја оних који су хоспитализовани у ковид болницама, и да све указује да се поступно излази из врло неповољне и нестабилне ситуације, али да је далеко од тога да може да се казе да се ситуација стабилизује нарочито у Београду и већим градовима.

„Јасно се уочава да је након увођења обавезног ношења маски, држања дистанце, дошло до заравњења а сада долази до спуштања криве“, казао је Кон.

Он је информацију да је јуче био први дан након дужег времена да пацијенти из Београда нису слати у ковид болнице у другим градовима прокоментарисао да „то јасно говорни да укупно гледано на целој територији Србије поступно долази до смањивања активности вируса“.

„Али сам врло опрезан у било каквим изјавама, јер одмах долази до попуштања пажње“, рекао је Кон.

Кон је рекао да је „вирус неупоредиво више распрострањен него у самом почетку“, као и да ће се за недељу до десет дана видети да ли отварање базена и купалишта на Ади има последица, односно да ли су се поштовале препоручене мере, или нису.

Према његовим речима, за разлику од првог дела епидемије корона вируса, након чијег су првог пика здравствене установе излазиле из ковид режима, овога пута неће бити потпуног укидања болница које су у ковид режиму, и у њима ће остати нека одељења само за ковид пацијенте.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kon-nosenje-maski-u-ucionicama-je-predlog/