КОНКУРСИ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић најавио је да ће у другој половини фебруара бити објављени конкурси за субвенције у тој области.

Како је објаснио, реч је о субвенцијама у четири категорије, односно за набавку воћарских и виноградарских трактора, субвенција за младе пољопривредне произвођаче, за унапређење прерађивачких капацитета и изградњу објеката за складиштење, сушење и замрзавање производа.

Конкурси ће, додао је, бити реализовани по другачијем принципу него до сада, односно заинтересовани ће конкурисати код Управе за аграрна  плаћања са профактурама, након чега ће добијати одлуку те Управе да ли је њихова инвестиција прихваћена или није.

„Онда ће имати рок од 60 или 90 дана, у зависности од врсте инвцестиције, да је реализују. Тиме се њима гарантује финансијска сигурност, а ми ћемо моћи да направимо предвидивост током година, да знамо шта смо одобрили“, рекао је Недимовић.

Уколико преостане средстава, биће и другог позива, додао је Недимовић и подвукао да ће бити контрола да ли се субвенције користе на прави начин.

Када је реч о извозу српских производа, пре свега у Кину, Недимовић каже да се тржишта Кине и Русије често посматрају на површан нацин, али да Србији требају тржишта која нису везана само за ЕУ или регон.

Министар је најавио да ће после Кинеске нове године, у Србију доћи делегација из тамошњег сектора прехрамбене индуистрије.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/konkursi-za-subvencije-u-poljoprivredi/