КОНЗЕРВИРАН И РЕСТАУРИРАН ИКОНОСТАС ЦРКВЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ЦЕРОВЦУ

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево објавио је да су завршени сликарско конзерваторско-рестаураторски радови на иконостасу цркве Свете Тројице у Церовцу ( општина Смедеревска Паланака).

Иконе на иконостасу рад су Димитрија Посниковића из 60-тих година XIX века. Радови на иконостасу финансирани су средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Црква Свете Тројице и стара школа у Церовцу, нaлaзе сe нa тeриториjи општинe Смедеревска Паланка, у селу Церовац, у своjини Српске православне цркве, Епархије шумадијске – Црквене општине Церовачке, у приватној својини.

Спомeник културe се налази у шуми на потезу Липовац код извора Змајевац. Село Церовац у области Некудим помиње се у средњевековним повељама деспота Стефана Лазаревића и Ђурђа Бранковића, који су овде имали летњи двор.

По предању церовачка црква брвнара подигнута је 1822. године на месту где се налазио збег народа у Првом српском устанку. Црква је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом у ширини наоса на источној страни и малим бочним конхама. У претходним обновама је промењен изворни изглед цркве брвнаре, зидови од талпи су са спољашње стране обзидани циглом и омалтерисани, а са унутрашње стране су закуцане летвице преко талпи и у више слојева је малтерисана. Наос цркве проширен је малим бочним конхама, а са западне стране је продужен додавањем травеја. Приложнички записи на вратима храма из 1860. године сведоче о једној од обнова.

Овај комплекс народног градитељства представља карактеристичну целину за Шумадију у првој половини XIX века и сведочи о њеном духовном и просветном развоју.

Спомeник културe je с обзиром нa своје културно-историјске и градитељске вредности од посeбног културног и историjског знaчaja.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/konzerviran-i-restauriran-ikonostas-crkve-svete-trojice-u-cerovcu/