КОРАК КА МОДЕРНИЈОЈ Е-УПРАВИ, ПАПИРИ ИДУ У ИСТОРИЈУ

Предлог закона о електронској управи, који је усвојен на претходној седници Владе Србије, први пут ће у пракси на системски начин обавезати на примену модерних технологија у свим административним поступцима које грађани и привреда имају са државом, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је дигитализација приоритет Владе, а да је суштина у промени начина на који се пружају јавне услуге применом нових технологија.

Он је истакао да је тежња да се папири пошаљу у архиве и историју, где им је у савременом свету и место.

Предлог закона о електронској управи један је од основних стубова развоја потпуне и функционалне е-управе.

„Очекујемо да ће ефекте овог закона осетити сви, и грађани и привреда, али и запослени у управи, јер омогућавамо безбедно коришћење савремених информационих и комуникационих технологија што олакшава и убрзава комуникацију са и између државних служби. Тиме смањујемо потребу да грађани и привредници обијају прагове различитих институција и осигуравамо реалне шансе да они брже завршавају послове које имају са управом и да их то мање кошта. То ће подићи степен њиховог задовољства, а службеницима олакшати рад“, рекао је Ружић.

Министар је нагласио да начин рада на који обавезује овај пропис омогућава и смањење административних трошкова и повећава правну сигурност и транспарентност рада чиме се, како је навео, смањује и простор за корупцију и друге видове злоупотреба вршења јавних овлашћења.

„Када у рад управе уведете савремене технологије, софтвере, када онемогућите да неки папир стоји у нечијој фиоци, искљујете и сваку могућност да решавање захтева грађана зависи од воље појединца“, рекао је Ружић.

Влада Србије усвојила је на седници 18. јануара Предлог закона о електронској управи, који би требало да омогући једноставније, транспарентније и ефикасније функционисање електронских јавних сервиса.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/korak-ka-modernijoj-e-upravi-papiri-idu-u-istoriju/